oppussing
Janne Kvernland i Nordea Markets er første kvinne på 13 år som går til topps i Kapitals kåring av Norges beste analytikere.
Nordeas analytikere i en klasse for seg
boligboble visning
- Ikke forelsk deg på visning

Pusse opp? Slik reduserer du sjansen for budsjettsprekk

God planlegging er halve jobben.

Vi nordmenn elsker å oppgradere boligen vår, og i fjor pusset vi opp for over 70 milliarder kroner. Det viser tall fra Prognosesenteret. Med dette forbruket troner vi på toppen av oppussingsstatistikken i Europa.

Selv om noe av oppussingskronene går med til nødvendige oppgraderinger, handler mesteparten av pengebruken om estetiske forbedringer av typen bytte farge på veggen eller skifte ut flisene på badet fordi vi er lei av dem vi har.

Forbrukerøkonom Elin Reitan har tips til deg som skal pusse opp.

Uansett hva du har tenkt å pusse opp i år, krever det midler i større eller mindre grad.

Slik vil jeg anbefale deg å gå frem, dersom du skal i gang med oppussing:
Legg en plan

Det meste har potensiale til å bli billigere dersom man planlegger godt. Det gjelder også oppussing. Definer i detalj hva du har tenkt å pusse opp, hvordan du har tenkt å gjøre det osv. Lag deg gjerne et oppussingsbudsjett og kalkuler inn alle kostnader. Sørg for å operere med så realistiske priser som mulig. Definer samtidig en tidsplan for oppussingen.

Sammenlign priser

Det kan være en del å spare på å sammenligne priser. Ta deg tid til å sjekke dette. Det vil sannsynligvis være verdt den ekstra innsatsen.

Vurder hva du kan gjøre selv. Det koster å leie inn profesjonell hjelp, og det er mye å spare på og selv gjøre mye av jobben. En del oppussing krever profesjonell arbeidskraft, og skal ikke utføres av ufaglærte. Men det er mye du selv kan gjøre. Riving, maling, sliping og snekring er eksempler på arbeid du fint kan utføre fore egen maskin. Men være realistisk når du definerer hvilke oppgaver du tenker å ta på deg.

Bruk fagfolk

Dersom du skal pusse opp på en god og forsvarlig måte må du bruke fagfolk der det kreves. Unngå svart arbeidskraft, det er både ulovlig og risikofylt.

Sørg for å ha finansieringen i orden

Det er viktig å tenke gjennom hvordan du planlegger å finansiere oppussingsarbeidet. Du har flere valg:

  • Oppsparte midler: Det aller beste, etter min mening, er å bruke oppsparte midler når du skal pusse opp boligen din. Har du ingen midler tilgjengelig kan du lage deg en spareplan og begynne å spare til den planlagte oppussingen. Mye kan gjøres ved å gå gjennom økonomien, og kutte forbruket.

Les mer: Slik sparte familien 10.000 kroner i måneden

  • Lån. Du bør tenke deg godt om før du pusser opp boligen på lånte penger. Noen ganger er det nødvendig, for eksempel dersom du har hatt en lekkasje på badet, mens andre ganger er det ikke like tidsprekært. Dersom du har mulighet til å vente, kan det være lurt. Kan ikke oppgraderingen vente, kan du vurdere flere ulike lånealternativ.
    • Privat lån. Én måte å finansiere oppussingen på er å låne penger av familie eller venner. Gjør du dette er det lurt å lage en skriftlig avtale med den du låner penger fra, som inkluderer en nedbetalingsplan og beskrivelsen av renten du skal betale på lånet.
    • Refinansier boliglånet. Dersom boligen din har steget i verdi de siste årene kan du ha ledig sikkerhet i boligen din. Da kan du ha mulighet til å låne opp boligen din for å finansiere oppussingen. Dersom du velger denne løsningen kan det være lurt å nedbetale den delen av boliglånet i et raskere tempo enn resten av lånet, slik at lånet ikke dras ut over en lengre periode enn nødvendig.
    • Forbrukslån. Generelt sett vil jeg oppfordre alle til å unngå å finansiere oppussing på dyre lån. Men har du et akutt behov, og som en siste mulighet, kan du vurdere dette om du vet og har en god plan for tilbakebetaling av forbrukslånet. Før du forplikter deg til et slikt lån er det viktig at du er bevisst på risikoen du tar på deg, og at kostnadene med oppussingen blir høyere grunnet forbrukslånets høye renter.
Del denne artikkelen

Relaterte artikler