IPS privatøkonomien kryptovaluta
boligboble visning
- Ikke forelsk deg på visning
Gründerjakten finalister
Gründerjakten

Slik friskmelder du privatøkonomien

Ta grep i det nye året.

Det nye året byr på nye muligheter. Også for privatøkonomien din. Jeg får ofte spørsmål om hvilke grep det er lurt å ta for å sikre at økonomien holder seg sunn og frisk. Svaret avhenger naturligvis av hvordan det står til med privatøkonomien i utgangspunktet. Men det er grep de fleste lommebøker vil kunne nyte godt av.

Hvilke av disse skal du krysse av på i år?

1. Skaff deg oversikt

Forbrukerøkonom Elin Reitan tipser om grep du kan ta for å friskmelde privatøkonomien din.

For å kutte, må du vite hva du bruker penger på. Gå gjennom forbruket ditt i nett- eller mobilbanken, og lag deg en en oversikt over pengebruken din de siste seks til tolv måneder. Den visuelle oversikten gjør det lettere å kutte unødvendig forbruk, samt har en tendens til å gjøre deg mer bevisst før du drar kortet. Det er også lurt å lage et budsjett. Det gir deg både god oversikt over forbruket ditt, og kontroll på pengestrømmen.

2. Hold lommetyvene i sjakk

En flaske vann fra kiosken og mat på farten er eksempler på småutgifter som fort blir til store summer over tid. Smør matpakke og fyll opp vannflasken. For mange kan det være mye å spare på å holde disse lommetyvene i sjakk. Lettere å blir det dersom du lager deg en oversikt over dine største lommetyver det siste året, og hvor mye du har brukt på hver av de. Det kan gi noen en overraskelse, som gjør det lettere å unngå å la seg friste til kjøp.

3. Planlegg matinnkjøpene

Lite planlegging og daglige turer til butikken er noen av årsakene til høye matvareutgifter. Sparepotensialet er stort om du planlegger matinnkjøpene dine, skriver handleliste og besøker butikken én til to ganger i uken.

4. Sjekk dine finansielle avtaler

Minst et par ganger i året bør du påse at du har den beste boliglånsrenten, de riktige forsikringene, den billigste strømleverandøren og det mest optimale mobilabonnementet. Få nordmenn tar seg tid til dette, og taper derfor unødvendig mye penger.

5. Sett konkrete finansielle mål

Beskriv hva du ønsker med pengene dine – bruk konkrete tall og datoer. Hvor mye gjeld ønsker du å betale ned? Hvor mye skal du spare og innen hvilken dato? Hva skal du spare til? Hvordan skal du spare? Dette er alle spørsmål det er lurt å tenke gjennom. Sørg for at du følger planen.

6. Gi deg selv en spareutfordring

Gjør det morsomt å spare. Sett deg klare sparemål, og de kan gjerne være noe du må strekke deg litt etter. Konkurrer mot deg selv – klarer du å spare mer i februar enn du gjorde i januar? Husk at det er lurt å både spare opp en buffer som du kan bruke av dersom vaskemaskinen ryker eller du mister jobben. Samtidig er det lurt å spare for fremtiden, spesielt til pensjonen din.

7. Bli grønnere

Du sparer både lommeboken og miljøet for belastning dersom du blir litt mer miljøvennlig. Det er ikke spesielt store grepene som skal til for å bli et litt grønnere menneske. Redusering av matsvinnet, innføring av shoppestopp, kjøpe nytt fremfor brukt og å bruke delingsøkonomien mer er alle grep som kan gjøre deg til et grønnere menneske.

Les mer her: Dette nyttårsforsettet gir deg bedre råd

 

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler