Latte-millionær
Fotomontasje av sjefstrateg Erik Bruce (t.v), analytiker Thina Saltvedt, investeringsdirektør Robert Næss og forbrukerøkonom Elin Reitan. De deler sine tanker om 2018.
Dette tror ekspertene våre om 2018
Thina til Kina med klimaråd

Slik blir du latte-millionær

Små innstramminger og smarte bytter i hverdagen kan vokse til en svært behagelig sum over tid.

– Du blir ikke styrtrik over natta, men du kan bli millionær innen 20 år, sier Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan.

Småbeløp du ikke engang tenker på at du bruker, kan gi deg romsligere økonomi på lang sikt, dersom du tar noen små enkle grep. Alt du trenger å gjøre er å tenke deg litt om før du gjennomfører de små «komfortkjøpene» i hverdagen, samt har en målrettet plan for småsummene du sparer. Her er en trestegsplan for å bli, det vi har valgt å kalle, latte-millionær.

Se video av hvordan du kan bli latte-millionær:

1: Kutt i forbruket

Hvor nødvendige er egentlig småkjøpene du gjør i løpet av en uke? Visst er det digg med en varm kaffe latte mellom hendene på vei til jobben. Men hva med å kutte den ut til fordel for den litt mindre glamorøse maskinkaffen, mange av oss kan forsyne oss av helt gratis på jobben? En drosjetur kan fort byttes ut med annen offentlig transport. Og har du kjøpt flaskevann én gang kan du fylle den opp med fra vann fra springen i det uendelige.

Å bytte ut kjøpekaffen med gratis kaffe på jobben er et grep du kan ta for å bli latte-millionær.

Å bytte ut kjøpekaffen med gratis kaffe på jobben er et grep du kan ta for å bli latte-millionær.

– Du kan spare mellom førti og femti kroner på en kaffe, over tretti kroner på en flaske vann. Og du kan fort spare mange hundrelapper på taxiturer, selv om det ikke er mange av dem, sier Elin Reitan, Nordeas forbrukerøkonom.

– Kutt i ting som du ikke engang merker at du bruker penger på, så blir det fort et par tusen kroner hver måned, sier Reitan.

2: Spar det du kutter

Andre bud er faktisk å spare det du kutter. Det går ut på å sette pengene du sparer ved å kutte i forbruket, til side, og ikke bruke det på andre ting. I vårt eksempel, der du kutter ut kaffe, vann og noen drosjeturer, blir regnestykket slik:

15 flasker vann i måneden:          31 kr * 15 = 465 kr
23 baristakaffe i måneden:          43 kr * 23 = 989 kr
3 taxiturer (minus t-bane):          147 kr * 3 = 441 kr


Sum:                                                                     1895 kr

Her har man altså spart 1895 kr hver måned. Forbrukerøkonomen anbefaler en ny, smart rutine:

– Sett systematisk over det du kutter på en egen sparekonto. Da ser du resultater av det du kutter, og blir skikkelig motivert til å spare videre, sier Reitan.

3: Invester det du sparer

Her kommer den morsomste delen. Over tid vil du se at pengene dine vokser, og ikke så lite heller. Hver måned setter du over det du har spart, på en fondskonto. Eller du kan tegne en aksjesparekonto. Der velger du risikoprofil på sparingen, og kommer i gang.

Les mer om ASK: – En skattegavepakke fra regjeringen

I tabellen vår ser du eksempler på hvordan pengene dine kan vokse med utgangspunkt i sparing på 1900 kr per måned over 20 år.

Her ser du eksempler på hvordan pengene dine kan vokse med utgangspunkt i sparing på 1900 kr per måned over 20 år.

– Dersom du investerer i for eksempel aksjefond med avkastning på rundt sju prosent, kan du ende opp som millionær tjue år senere, sier Elin Reitan.

– Og husk at dette er penger man ville ha brukt opp dersom du ikke hadde kuttet i forbruket, så du kan ta med deg dette i beregningen når du velger hvordan du skal spare, og eventuelt hvor stor aksjeandel du skal ha på sparingen din, sier Reitan, som også påpeker at risikoprofil og sparehorisont er andre viktige faktorer ved valg av spareform.

Kom igang med sparingen du også!

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler