boligboble visning
oppussing
Pusse opp? Slik reduserer du sjansen for budsjettsprekk
IPS privatøkonomien kryptovaluta
Slik friskmelder du privatøkonomien
Gjør et forsøk på å holde følelsene utenfor når du skal kjøpe bolig. Ikke lett, men lurt, skriver forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Ikke forelsk deg på visning

Boligprisfallet er positivt på flere måter. Du som skal kjøpe bør likevel ta dine forholdsregler.

Vi har nok en gang lagt bak oss en måned med boligprisfall. Korrigert for sesongvariasjon falt boligprisene med 0,5 prosent. Dette er en svakere utvikling enn det som er normalt for desember. Boligprisene er nå 2,1 prosent lavere enn for ett år siden. Sist gang boligprisutviklingen var negativ innenfor et kalenderår var i 2013. Det viser tall fra Eiendom Norge.

Men boligprisfallet har allikevel hatt flere positive effekter for boligkjøpere.

Mindre stress

Nå som det er mindre press i boligmarkedet kan boligkjøpere tillate seg å bruke lengre tid på boligkjøpet. Og det er utvilsomt en fordel. Mange har latt seg stresse til boligkjøp, men når det er færre på visning, færre budgivere og lengre omsetningstid har boligkjøpere mer tid til å vurdere, tenke og undersøke før de eventuelt slår til.

Lavere terskel

Selv om boligprisene fortsatt er høye så har terskelen for å realisere boligdrømmen blitt noe lavere. Det er utvilsomt gode nyheter for de som står utenfor boligmarkedet. Det er nemlig en fattigdomsfelle og ikke å eie bolig, da du taper kjøpekraft på sikt. Så vi er tjent med at så mange som mulig eier sin egen bolig.

Lengre boperspektiv

Når boligprisene faller og terskelen blir lavere åpner også muligheten for å kjøpe en større bolig seg for mange. De på boligjakt kan investere i større objekter, som er praktiske å bo i over lengre tid. Dette reduserer gjerne investeringsrisikoen, da boligbytte ikke blir like prekært, like fort.

Forbrukerøkonom Elin Reitan gir tips til deg på boligjakt.

Er du på boligjakt bør du likevel ta dine forholdsregler.

Be om finansieringsbevis

Det er viktig å få finansieringen i orden, og det helst før du begynner å gå på visning. Da vet du hvilke objekter som er aktuelle for deg, og du har alt klart om du ønsker å by på en leilighet. Et finansieringsbevis er gjerne gyldig i 3 måneder. Så du har relativt god tid på å finne drømmeboligen.

Sett deg en beløpsgrense

Det er viktig å ikke betale over evne. Selv om boligmarkedet er roligere om dagen kan det være lett å la seg rive med, og bla opp mer for boligen enn man i utgangpunktet har råd til. Sett deg en beløpsgrense før du går inn i budrunden, og gi deg om noen byr over denne.

Ikke forelsk deg

Det er ikke uvanlig at man begynner å innrede stua mens man er på visning, eller at man ser for seg hvordan livet kan bli i det man mener er drømmeleiligheten. Jeg vil anbefale deg å ikke forelske deg i boligene du ser. Gjør et forsøk på å holde følelsene utenfor, og vurder heller boligen etter mindre følelsesmessige parametere. Ikke lett, men lurt.

Gå etter attraktive objekter

Ugunstige objekter er gjerne de boligene som først faller mest i pris i nedgangstider. Det er derfor ofte en fordel å trakte etter attraktive objekter. God beliggenhet og planløsning gjør at boligen til et mer yndet objekt når du skal selge. Hvilken etasje boligen ligger i vil også kunne gi utslag på prisen.

Fikk du med deg denne?: Tror ikke på boligkrakk i Norge

Del denne artikkelen

Relaterte artikler