Mange gjør denne BSU-feilen.
Tar du disse grepene før nyttår kan du spare skatt.
Slik sparer du penger før nyttår
Kvinne på tur i bygate. tips delingsøkonomien
En ny gruppe er delingsøkonomiens superbrukere
Mange vet ikke at de, helt uten grunn, går glipp av den gode avkastningen som BSU-sparingen gir. Foto: Svetikd

Mange gjør denne BSU-feilen

Er du en av dem som går glipp av verdifull avkastning?

Hver eneste desember opplever bankene et rush fra kunder som ønsker å fylle opp BSU-kontoen sin. Årsaken er innlysende. BSU-sparing gir de med tilstrekkelig skattbar inntekt 20 prosent av sparebeløpet i fradrag på skatten. Ønsker du fratrekk på årets ligning må du fylle opp kontoen innen utgangen av året.

Men hvorfor venter så mange til desember før de fyller opp BSU-kontoen sin?

Tar jeg ikke helt feil har mange ruget på sparepengene sine, i tilfelle de skulle få behov for pengene. Som kjent må de midler du plasserer på en BSU-konto brukes til boligkjøp eller boligrelaterte formål, og kan derfor ikke tas ut om du for eksempel får behov for kontanter på grunn av et tannlegebesøk, eller en ferietur.

Går glipp av god avkastning

På grunn av dette venter nok mange med å sette inn sparepengenes sine på BSU-kontoen, og lar de heller hvile på en vanlig bankkonto til slutten av året. Bare sånn i tilfelle.

Det mange av disse ikke vet er at de da, helt uten grunn, går glipp av den gode avkastningen som BSU-sparingen gir. Det er nemlig slik at du kan sette inn og ta ut inneværende års sparebeløp fra din BSU-konto så mange ganger du ønsker (uansett hva du skal bruke pengene til). Det er først etter årsskiftet at pengene låses og kun kan tas ut om de skal brukes til boligrelaterte formål.

Siden innskuddsrentene på BSU er langt høyere enn på en vanlig sparekonto, er det ingen grunn til å vente med å overføre. Tar du ut pengene før nyttår går du naturligvis glipp av skattefradraget, men du nyter uansett godt av gode renter i den perioden du lar pengene hvile på BSU-kontoen din.

Husk imidlertid at om du ønsker skattefradrag på årets ligning må du fylle opp BSU-kontoen i løpet av desember. Men påminnelsen over kan kanskje komme til nytte i 2018.

Fikk du med deg denne?: Slik får du mest mulig ut av skatte- og feriepengene

Kom i gang med BSU tidlig

For å spare i BSU må du være under 34 år, og det er smart å begynne sparingen tidlig. Da har du muligheten til å fylle opp kontoen med maks sparebeløp, som er 300.000 kroner. Du kan maksimalt spare 25.000 kroner i året.

Har du skattbar inntekt får du igjen 20 prosent av sparebeløpet i form av spart skatt. Noe som betyr at du kan spare inntil 5.000 kroner om du fyller opp BSU-kvoten før nyttår.

Da forutsetningen for å få fullt skattefradrag, på BSU-sparingen din, er at du har en lønnsinntekt på 74.650 kroner (det er da betaler du 5.000 kroner i skatt) bør du vurdere andre spareformer om det er slik at du har en inntekt som er under dette nivået.

Husk å sjekke hvilken frist banken din har for overføring til BSU-kontoen for å sikre deg skattefradraget.

Her ser du alle overførings- og betalingsfristene til Nordea.

Les mer om BSU

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler