Kvinne og mann sitter i sofaen og ser på noe sammen på pc IPS
bytte
Du har i utgangspunktet ikke krav på å få byttet julegaven
Til tross for lav rente sverger nordmenn til sparekonto
MiFID II: Vi velger å ta analysekostnadene selv

Ikke utsett denne sparingen

Gjør du dette før nyttår, kan du få igjen nesten 10.000 kroner på skatten.

Jeg har i flere år irritert meg over at jeg har vært for gammel til å benytte meg av den gullkantede BSU-ordningen. Som de fleste vet får du inntil 5000 kroner i avslag på skatten dersom du fyller opp BSU-kvoten.

For å spare i BSU må du være under 34 år. Så det toget er kjørt for min del. Men nå har det kommet en ny spareordning som gjør at jeg også kan nyte godt av en skattefordel. Tidligere i år ble nemlig den nye IPS-ordningen lansert. Den gir deg en skattefordel i form av inntil 9.600 kroner igjen på skatten, dersom du sparer maksbeløpet på 40.000 kroner.

Les mer her: Mange gjør denne BSU-feilen

For å få denne fordelen på årets ligning må du fylle opp IPS-kontoen din før nyttår. Bankene opererer gjerne med ulike tidsfrister, men er du Nordea-kunde må du sette inn penger innen klokken 14:00 den 29. desember for å få fradrag på 2017-ligningen.

Rentefritt lån

Det er viktig å understreke at denne skattefordelen må betales tilbake. Dette avslaget på skatten er egentlig bare en utsatt skatt, som du må betale tilbake den dagen du tar ut IPS-midlene. Du må nemlig skatte av hele IPS-beholdningen den dagen du tar ut pengene du sparer her (spare du for eksempel på et aksjefond skatter du kun av gevinsten når du tar ut pengene). Denne skattesatsen er også 24 prosent. Dette kalles skattesymmetri, og er et begrep mange eksperter bruker når de forklarer denne skattefordelen du får ved å spare i IPS.

Pengene du får igjen på skatten kan på mange måter sees som et gebyr- og rentefritt lån fra staten. Hvis du da sparer disse pengene og får god avkastning, er det en god ordning. Bruker du derimot pengene du får igjen på skatten til tull og tøys, er du like langt.

Fordeler og ulemper

Det er verdt å merke seg at IPS-midlene er låst frem til pensjonsalder, og kan tidligst utbetales fra du er 62 år. Du kan spare i IPS fra du er 18 år til du er 75 år. Skulle du falle bort før endt utbetalingsperiode vil pensjonskapitalen tilfalle dine etterlatte.

Her er noen av ulempene og fordelene med IPS-sparing.

Fordeler:
  • Du får utsatt skatt, og kan nyte godt av avkastning på disse midlene dersom du sparer smart
  • IPS-midlene er ikke med i formueskatteberegningen
  • Pengene bindes til pensjonsalder. Dette kan både være positivt og negativt da du sikrer at du har noen sparemidler å tære på når du blir pensjonist
Ulemper:
  • Pengene bindes til du når pensjonsalder
  • Du kan bli fristet til å bruke opp den utsatte skatten (skattefradraget) på tull og tøys, og utsetter dermed bare skattebelastningen
  • Du mister skjermingsfradraget på aksjefondsparing på IPS-kontoen

Les mer om IPS

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler