bytte
miljøvennlig, svindel
Dette nyttårsforsettet gir deg bedre råd
Kvinne og mann sitter i sofaen og ser på noe sammen på pc IPS
Ikke utsett denne sparingen

Du har i utgangspunktet ikke krav på å få byttet julegaven

Dette bør du vite når du skal bytte.

På juleaften er det ikke uvanlig at du pakker opp en gave eller to som ikke faller helt i smak. Da gjør du lurt i å bytte gavene. Men vet du hvilke rettigheter du har?

Etter loven har du egentlig ikke krav på å bytte varer som er kjøpt over disk. Men for å yte god service gir de aller fleste butikker sine kunder muligheten til dette. Men gjerne på visse betingelser.

Ulik praksis

Blant annet er det ingen garanti for at du får pengene tilbake. Ofte må du bytte til en annen vare, eller ta til takke med en tilgodelapp.

Hvor lang bytterett du får varierer. I en butikk kan du for eksempel få tre dager bytterett, mens andre butikker gir deg muligheten til å bytte varen inntil ett halvt år etter innkjøp. Noen få butikker er svært rause med byttepraksisen sin, og lar deg prøve varen før du eventuelt får penger tilbake.

Det kan være vanskelig å bytte salgsvarer. Men forhør deg i butikken om hvilken praksis de har. Av innlysende årsaker er det ofte ikke bytterett på undertøy og hygieneartikler.

Når du bytter gaven er det viktig at du leverer den tilbake i originalemballasjen, slik at butikken har mulighet til å selge varen på nytt. Har varen forsegling må denne gjerne være intakt. Varen må også være uten skade, og ubrukt. Sistnevnte gjelder da ikke i de få butikker som gir deg muligheten til å prøve varen før du kan levere den tilbake.

Nettkjøp

Har du fått en vare som ikke er kjøpt over butikkdisk er det andre regler som gjelder, da kjøper har rett til å angre kjøpet sitt. Stadig flere kjøper julegaver på nett, og da har du 14 dager angrefrist på kjøpet fra den dagen den som bestiller mottar varen.

For å returnere varer kjøpt på nett må du ofte fylle ut et returskjema. Ligger ikke denne ved julegaven du har fått, må du nesten kontakte den du har fått gaven av.

Les hva Forbrukerrådet skriver om bytteregler.

Fikk du med deg denne?: Slik unngår du salgsfellene

Del denne artikkelen

Relaterte artikler