Makrostrateg Joachim Bernhardsen tror ikke på noe boligkrakk i Norge.
Jente i blomstereng som strekker armene i været. Én person skal få starte sin egen bedrift, få rådgivning underveis og fast månedslønn i et helt år.
Start din egen bedrift og få lønn i ett år
Collage med bilder av ansatte i Nordea som 100-åringer.
Er du rigga for 100 år?

Tror ikke på boligkrakk i Norge

Det norske boligmarkedet har kjølnet i år, men vi står neppe overfor et boligkrakk.

Fra april i år har boligprisene falt med 3 prosent. I en fersk analyse fra Nordea Markets forventes det at prisnedgangen som har preget boligmarkedet vil fortsette i månedene fremover.

– Boligprisene har steget betydelig over en lengre periode. Det vi ser i år er en nedkjøling etter flere år med kraftig prisvekst. Vi står midt i en korreksjon, men det vil ikke bli så kraftig at vi kan kalle det et priskrakk, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen.

Det er særlig i hovedstaden at prisnedgangen har vært tydelig. I analysen ventes boligprisene å falle videre med 5 prosent i Oslo, før utviklingen flater ut.

– Da er vi tilbake på et nivå som lar seg forklare av rente- og inntektsutvikling, sier Bernhardsen.

Les også: Slik blir du best mulig forberedt før boligkjøpet

Inntektsutvikling og fallende rente

Siden begynnelsen av 2000-tallet har boligprisene steget med over 200 prosent. Selv når man hensyntar inntektsutviklingen er boligprisene kraftig økt i perioden. For en familie koster gjennomsnittsboligen 4,7 ganger inntekt i dag, mot 3 ganger inntekt for 15 år siden.

I samme periode har imidlertid også normal boliglånsrente sunket fra 7 til 2,5 prosent.

– Sammen med inntektsutvikling slår fallende rente kraftig ut i hvor stor andel av inntekten man benytter til å betale for bolig. Som andel av inntekt koster det like mye å betjene renter og avdrag i dag, som i begynnelsen av 2014, selv om en gjennomsnittsbolig har blitt 700.000 kroner dyrere, sier Bernhardsen.

Forventer at utbyggere vil kutte prisene

En effekt av prisfallet i boligmarkedet, har vært at salget av nye boliger har blitt kraftig redusert. Nordea Markets forventer samtidig at boligbyggingen vil avta i tiden fremover.

– At utbyggere sliter med å få solgt nye prosjekter, tyder på at utbyggerne så langt ikke har kuttet prisen i takt med det svake boligmarkedet. Vi tror at det finnes en rekke prosjekter som er lønnsomme selv med lavere priser enn i dag, og venter at utbyggerne etter hvert vil kutte prisene. Vi regner derfor med at det blir en relativt forsiktig nedgang i boligbyggingen fremover, sier Bernhardsen.

Les hele rapporten om det norske markedet.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler