kjærlighetssvindel svindlerne
Momsen Black Friday
Slik unngår du Black Friday-fellene
Bilde av administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge. Nordea kutter kraftig i prisen for aksjehandel på nett.
Tilbyr nå Norges billigste aksjehandel på nett

Trodde hun hadde funnet kjærligheten – ble svindlet for flere hundre tusen

Slik jobber kjærlighetssvindlerne.

En norsk kvinne på 50 år mottar en dag en venneforespørsel på Facebook fra en amerikansk mann, som jobber i den amerikanske hæren. Kvinnen besøker mannens profil, og registrerer at han har skjult vennelisten og at han kun har publisert noen få bilder på veggen sin. Hun tenker ikke videre over dette, men undrer seg over at en fremmed har tatt kontakt. Men hun godtar venneforespørselen. Selv har kvinnen åpen venneliste og kontaktinformasjon tilgjengelig på siden. Hun har også publisert mange bilder av seg selv.

Det varer ikke lenger før kvinnen mottar en hyggelig melding fra sin nye Facebook-venn. Hun blir smigret av de flørtende kommentarene hans. Og snart går meldingene raskt frem og tilbake. I starten dreier samtalene seg om hverdagslige ting. Men etter hvert blir samtalene dypere og de to snakker med hverandre flere ganger om dagen. De to har flyttet samtalene sine over på WhatsApp og e-post, og er i kontakt flere ganger om dagen. Etter hvert føles denne amerikanske mannen som en god venn hun har kjent i mange år. Forholdet utvikler seg, og en dag skriver mannen at han elsker henne, og kvinnen innser at følelsene er gjensidige.

Vendepunktet

En dag får kvinnen vite at mannen hun har blitt så glad i plutselig er blitt alvorlig syk. Problemet er at han ikke har råd til en operasjon som kan redde livet hans. Han lurer på om hun kan hjelpe han.

Først er den 50 år gamle kvinnen litt skeptisk. Men så mottar hun en uavhengig henvendelse fra legen som skal operere mannen. Også søsteren hans tar kontakt, i fortvilelse. Dette er bekreftelsen kvinnen trenger. Hun kan ikke svikte den flotte, snille mannen hun har blitt så godt kjent med. Og kvinnen overfører pengene som mannen etterspør gjennom en ordinær bankoverføring, slik hun har fått beskjed om. Kvinnen overfører pengene til mottakerkontoen i USA, og er glad for at hun kunne bidra med å redde mannens liv.

Forbrukerøkonom Elin Reitan påpeker at skal én ubetalt regning kan føre til at boligdrømmen ryker.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, forklarer hvordan de såkalte kjærlighetssvindlerne jobber for å lure sine offer.

Men mannen fortsetter å havne i knipe. Han trenger stadig nye penger, da det dukker opp stadig nye problemer. Kvinnen fortsetter å forsyne mannen hun har forelsket seg i med penger.

En dag får kvinnen en telefon fra banken. De mistenker at hun blir utsatt for svindel, og lufter mistankene sine med kvinnen. Kvinnen reagerer først med vantro. Hun nærmest benekter at dette kan være tilfelle. Men hun velger omsider å tro på eksperten. Med tungt hjerte bestemmer hun seg for å ikke ha noe mer kontakt med mannen. Dette frustrerer tydeligvis mannen, som begynner å sende pågående meldinger til kvinnen. Han sier at livet ikke er verdt å leve lenger, og han truer med å ta selvmord. Kvinnen er tvilende. På den ene siden har hun fått høre fra banken at hun er blitt svindlet. På den andre side har hun svært sterke følelser for mannen.

En dag mottar kvinnen en henvendelse fra en ukjent person som referer til mannen hun har hatt et langdistanseforhold til. Den ukjente personen forteller at mannen hoppet fra tredje etasje i leilighetskomplekset han bor i, dagen før, og ligger hardt skadet på sykehus. Han trenger penger til nok en operasjon. Fortvilet og full av skyldfølelse tar kvinnen opp et forbrukslån og sender pengene til mannen.

Fikk du med deg denne?: Ikke bit på

Kan skje de fleste

Etter å ha lest denne historien, tenker du kanskje at dette bare skjer med uoppmerksomme og godtroende mennesker. Det er feil. Mange utsettes for kjærlighetssvindel. Og det kan skje med de fleste dersom svindleren tar kontakt når de er i en sårbar posisjon. Svindlerne er nemlig profesjonelle, som vet hva de skal si og gjøre for å lokke noen inn i svindlernettet sitt. Og det kan gå lang tid før man oppdager at man blir svindlet.

Svindlerne jobber seg gjerne gjennom fire faser:

1. Kontaktfasen – Jakten på kjærlighet

I denne fasen oppretter svindleren kontakt, gjerne i sosiale medier eller på datingsider. Som oftest er det single personer som kontaktes av svindlere, men det hender seg også at personer i forhold mottar henvendelser.Svindleren har ofte lite informasjon tilgjengelig om seg selv på den profilen han eller hun tar kontakt gjennom.

Når svindleren har oppnådd kontakt er det ikke uvanlig at han eller hun prøver å dreie samtalen med offeret over på enn annen plattform, som for eksempel WhatsApp, Outlook eller Skype. Svindleren begrunner gjerne plattformbyttet med at det er enklere å kommunisere med hverandre på disse plattformene. Den egentlige årsaken er at det kun er et tidsspørsmål før svindlerens profil, på for eksempel Facebook eller en datingside, blir sperret.

2. Relasjonsfasen – Jeg elsker deg

I relasjonsfasen blir offer og svindler kjent med hverandre, og svindlerens mål er at offeret skal utvikle følelser for han eller henne. Denne fasen kan vare i noen uker, eller flere måneder.

De to blir gjerne kjent gjennom daglig kommunikasjon, der samtalene handler om trivielle og hverdagslige temaer. Svindleren er gjerne veldig interessert i å få vite mer om offerets liv. Han eller hun har gjerne gjort grundige undersøkelser, ved å saumfare sosiale medier og annen informasjon som er tilgjengelig på nett. På LinkedIn, for eksempel, kan svindleren se hvor offeret jobber. På Facebook finner svindleren offerets adresse og fødselsdato. Også informasjon om offerets familie, utdanning og politiske synspunkter kan gjerne leses her. I Google Maps finner svindleren ut hvordan offerets hus ser ut. Informasjonen bruker svindleren til å bygge opp tilliten, og båndet til offeret.

Til slutt er det ikke uvanlig at offeret gjerne deler sine innerste drømmer med svindleren. Før dette skjer har svindleren jobbet iherdig med å bygge opp tillitten. Det er ikke uvanlig at kjærlighetserklæringer som «jeg elsker deg» og «jeg vil gjøre alt for deg» bli ytret av svindleren i denne fasen.

3. Angrepsfasen – Ber om penger

Når offeret har utviklet følelser for svindleren er det på tide å angripe. Svindleren er nå klar for å spørre om sitt hovedmål, nemlig penger.

Svindleren dikter opp en historie, som gjør at offeret blir tilbøyelig til å gi han eller henne penger. For eksempel kan svindleren si at han eller hun skal ut på et farlig oppdrag i Afghanistan, men kompanisjefen har sagt at det er mulig å kjøpe seg fri fra kontrakten for 100.000 amerikanske dollar. Eller at svindleren har kjøpt en stor mengde diamanter i Afrika, men at han eller hun jaktes av kriminelle og derfor må sende diamantene til Norge. Eller at svindleren er blitt syk og trenger penger til en operasjon. Eksemplene er mange. Tredjepartsvitner kobles gjerne inn for å styrke svindlerens sak.

Etter at offeret har ført over pengene, gjerne som vanlig bankoverføring eller gjennom pengeformidlere som Forex og Western Union, fortsetter svindleren å be om penger.

4. Avslutningsfasen

Svindelen går mot slutten når offeret enten ikke har mer penger igjen på konto, forstår selv at han eller hun er blitt lurt eller offeret blir kontaktet av banken som overbeviser offeret om at hun eller han er blitt svindlet. Når pengestrømmen stopper er det ikke uvanlig at svindleren blir frustrert, og sender pågående meldinger til offeret. Det kan føre til at offeret låner penger for å kunne gi mer penger til svindleren. Og det til tross for advarsler fra banken eller venner.

Dersom du har, eller mistenker at du har, blitt utsatt for svindel bør du være mistenksom dersom du mottar henvendelser fra fremmede i fremtiden. Svindlere lagrer nemlig ofte kontaktinformasjonen om sine ofre i databaser. Disse databasene selges og spres til andre svindlere.  Har du gått på en svindel én gang er det derfor ikke utenkelig at du kan bli utsatt for nye svindelforsøk i fremtiden.

Har du eller mistenker du at du er blitt utsatt for svindel bør du:

  • Opprette en ny e-postadresse
  • Være kritisk til det du deler på sosiale medier
  • Skjule vennelisten og telefonnummeret ditt
  • Ikke godta venneforespørsler fra personer du ikke kjenner

Dersom du mistenker at noen du kjenner er blitt utsatt for svindel er det viktig å strekke ut en hånd, og hjelpe de som har blitt utsatt. Det er knyttet mange tabuer til denne typen svindel, og det kan være vanskelig for mange som er rammet å snakke om det. Mange tenker at de som går på en slik svindel er dum eller uintelligent. Slik er det ikke. Mistenker du noe er det derfor lurt å stille kritiske spørsmål da offeret gjerne kan være i en fornektelse om at noe er galt.

Slik beskytter du deg mot nettsvindel

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler