Momsen Black Friday
Kvinne som sitter i en stol og ser på mobilen sin. Nå kan du betale regninger i Facebook Messenger. salg
Nå kan du betale regninger i Facebook Messenger
kjærlighetssvindel svindlerne
Trodde hun hadde funnet kjærligheten - ble svindlet for flere hundre tusen

Slik unngår du Black Friday-fellene

En av to nordmenn planlegger å benytte seg av ett Black Friday-tilbud.

Den amerikanske handlebegivenheten, Black Friday, har på kort tid fått et sterkt fotfeste i Norge. I år planlegger nær en av to nordmenn å benytte seg av ett eller flere Black Friday-tilbud. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea. I samme undersøkelse svarer tre av ti at de benyttet seg av Black Friday-tilbud i fjor. Mye tyder altså på at det vil settes ny handlerekord under årets svarte fredag.

I fjor dro nordmenn kortet 200 ganger i sekundet på den store handledagen. I år anslår Virke at nordmenn vil bruke om lag 3,4 milliarder kroner.

Skummelt med dårlig impulskontroll

Mens handelsstanden jubler, kritiserer diverse miljøfokuserte organisasjoner det de mener oppfordrer til en bruk og kast-mentalitet. For det er gjerne slik at vi handler mer, og gjerne mer av det vi ikke trenger, når vi fristes med salg. Det kan koste både miljøet og lommeboken din dyrt.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea gir tips til Black Friday-handelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For det er lett å handle over evne når du fristes av tilbud. Spesielt skummelt er det om kredittkortet går varmt, eller vi lar oss friste av nedbetalingsalternativer vi ikke har råd til. Har du dårlig impulskontroll kan dette koste deg dyrt i fremtiden.

Så mange som to av ti medgir at de vil foreta impulskjøp på Black Friday. Blant unge er det så mange som tre av ti som vil handle på impuls. Det kan fort ende i at vi bruker mer penger enn vi har, eller at vi går til innkjøp av ting vi strengt tatt ikke trenger.

På toppen av det hele er det ikke sikkert du har gjort en god deal en gang. Det er tidligere blitt avslørt at en del butikker setter opp prisene like før slike handlebegivenheter, for så å sette de ned under salget. Da virker tilbudet bedre enn det egentlig er. Dette er noe det er lurt å være bevisst på når du skal ut å jakte Black Friday-tilbud.

Tips til Black Friday-handelen

Men Black Friday er også en mulighet for å spare penger. Du kan blant annet kjøpe julegaver, eller sikre deg noe du har planlagt å kjøpe, til en lavere pris. Men for å unngå å gå på en shoppingsmell er det lurt å ta sine forhåndsregler. Slik får du mest mulig ut av Black Friday:

1. Sett en beløpsgrense

For å unngå at du bruker for mye penger, er det lurt å bestemme på forhånd hvor mye penger du maksimalt kan tillate deg å bruke på «Black Friday». Holder du deg til denne grensen unngår du å gå på en shoppingsmell. Og det er lettere å handle med god samvittighet.

2. Skriv en handleliste

Det er lurt å skrive ned hva du skal kjøpe, eller jakte etter, før du begir du ut på Black Friday-handel. Da reduserer du sjansen for å handle for mye på impuls. Dersom du skal benytte Black Friday til å handle julegaver, er det lurt å skrive ned hvem du skal kjøpe til, og gjerne noen tanker om hva du skal kjøpe. Da er du godt rustet til handelen.

3. Gjør grundig forarbeid

Alle nedsatte varer skal merkes med førpris, men det er gjerne lettere å gjøre gode kjøp om du på forhånd har studert priser i ulike butikker, og sett på varene du kunne tenke deg å kjøpe

4. Sjekk pris

Det er lurt og alltid å sammenligne førpris og tilbudspris for å forsikre deg om at tilbudet faktisk er et godt tilbud. Er du i fysiske butikker kan du spørre butikkpersonalet om hva varen opprinnelig kostet om dette ikke er oppgitt. Det kan også ære lurt å spørre hvor lenge varen har vært på tilbud. Det har nemlig blitt avslørt tidligere at butikker har reklamert med at varer er på tilbud mens prisen faktisk er en etablert nedsatt pris. Det er også tidligere blitt avslørt at enkelte butikker setter opp prisene sine i forkant av handlebegivenheter, for så å senke prisene under salget. Da virker tilbudet bedre enn det egentlig er.

5. Vær bevisst

Handler du fra utenlandske nettbutikker kan det være andre kjøpsbetingelser og vilkår enn i norske nettbutikker. Husk også at frakt og toll vil komme i tillegg til selve vareprisen.

6. Tenk deg om

Ikke glem at det blir salg senere også, både i romjulen og etter nyttår. Kjøp kun det mest nødvendige om du har et stramt budsjett.

Les også: Slik unngår du salgsfellene

Del denne artikkelen

Relaterte artikler