Reise i ferien? Bilde av et par på ferie i svømmebasseng med utsikt over storby
Bilde av jordklode og stjerne. Nordea Global Stars
– Du trenger ikke å velge mellom god samvittighet og god avkastning
Global Head of Employer Brand Management Kristin Ruud og Kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen tok en selfie med klassen de underviste på Hovseter skole, under Nordea i skolen.
Tilbake til skolen

Her er de billigste reisemålene

Tips til deg som skal reise utenlands i høstferien.

Nærmere fire av ti nordmenn planlegger å ta høstferie i år, viser tall fra Virkes befolkningsundersøkelse. Av disse skal nærmere seks av ti reise utenlands. Som mange har fått erfare kan utenlandsoppholdet fort bli en kostbar fornøyelse. For selv om du får tak i billige flybilletter, skal du både bo, spise og gjøre andre aktiviteter der du reiser.

Forbrukerøkonom Elin Reitan gir tips til ferieøkonomien.

Både valutakursen og de generelle levekostnadene i landet der du reiser til vil i stor grad påvirke prislappen på høstferien din. Som kjent har den norske kronen svekket seg ganske mye de siste årene. Noe som gjør at vi får langt mindre igjen for pengene våre i utlandet nå, sammenlignet med før.

Billigere USA-ferie

Ser vi på valutakursutviklingen det siste året har USA-turen blitt omkring 5 prosent billigere for oss nordmenn. Pundet har også svekket seg i forhold til den norske kronen. Nå får du cirka 6 prosent mer for pengene dine i, for eksempel, London sammenlignet med for rundt ett år siden.

Valutakursen i andre norske feriefavoritter, som for eksempel Spania, Sverige og Danmark, har holdt seg ganske stabil det siste året.

Levekostnadene påvirker

Men valutakursen er ikke det eneste som påvirker hvor dyrt eller billig utenlandsturen din blir. Også de generelle levekostnadene i det landet du besøker avgjør hvor mange penger du må bruke på den ferien du har lyst til å ha. Blant de dyreste byene du kan besøke er, ifølge Expatistan, Zurich, Genève og New York. Også Reykjavik er en kostbar destinasjon.

Noen av de billigste byene i Europa finner du blant annet i Ukraina og Moldova. Du får også mye for pengene dine i flere byer i Polen, Slovakia og Ungarn.

De dyreste byene i Europa

Selv om Oslo er en dyr hovedstad å feriere i, er det flere byer i Europa som rangeres som mer kostbare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er noen tips til deg som skal ut å reise i høstferien.
Lag budsjett

Regn ut hva du kan, og ønsker, å bruke på høstferien. Sett deretter opp et feriebudsjett. Regn ut hva lommeboken din tåler av daglig forbruk, så har du et godt verktøy å benytte deg av når du er på reise.

Bruk delingsøkonomien

Aktører som for eksempel Airbnb har utleiemuligheter i alle prisklasser, og mange av disse har egne kokemuligheter. Sørg gjerne for at du har kokemuligheter der du skal bo. Restaurantbesøk tar nemlig en stor jafs av feriebudsjettet, og det er dyrt å spise alle måltider ute.

Husk reiseforsikring

Det er viktig med reiseforsikring, uansett om du skal til Norge eller i utlandet. Uten kan ferien din blir svært dyr. Betaler du minst 50 prosent av ferien din med kredittkortet er gjerne reiseforsikring inkludert. Vurder om du også skal kjøpe deg en helårs reiseforsikring, så er du godt sikret. Også når du er på farten her hjemme i Norge. Det er imidlertid grenser for hva en reiseforsikring dekker. Pakk derfor ikke med deg alt for dyre gjenstander. Det er også slik at reiseforsikringen ikke dekker skader som du selv påfører tingene dine. Skulle du for eksempel miste mobiltelefonen din i vannet er ikke dette noe den vanlige reiseforsikringen din dekker.

Betal alltid i lokal valuta

Årsaken til dette er at dersom du betaler i norsk valuta så er det brukerstedet som setter kursen, og denne kan være dyrere enn det kortselskapene tilbyr. Du kan også bli ilagt et gebyr i tillegg. Husk også å sjekke valutakursen. Og lag deg en enkel omregningsformel slik at du ikke går på en planlagt handlesmell.

Ta med to kort

Dersom det ene skulle bli stjålet har du ett annet å leve på. Vurder også om du skal bruke kredittkortet på ferie. Da er du bedre sikret dersom du skulle bli utsatt for svindel, blant annet fordi svindlerne ikke får direkte tilgang til lønnskontoen din. Du får også god oversikt over ferieforbruket, noe som gjør det lettere å identifisere feil.

Ikke overfør penger

Unngå å overføre penger fra din konto når du betaler for ting. Skal du for eksempel leie feriebolig i utlandet, ikke bruk vanlig bankoverføring. Benytt deg heller av PayPal så er du sikret dersom du skulle bli utsatt for svindel. Da kan du også søke om erstatning fra kortselskapet ditt. Det kan du i utgangspunktet ikke dersom du overfører penger med vanlig bankoverførsel.

 

Usikker på hvor mye du skal gi i tips på ferien?

Del denne artikkelen

Relaterte artikler