Bilde av hytte i skjærgården
Mann knuser sparegris med hammer
Seks muligheter som kan knuses av én ubetalt regning
Petter Hermansen, leder av Nordea Fondene, mener at aksjesparekonto er en skattegavepakke fra regjeringen
– En skattegavepakke fra regjeringen
Foto: Peter Lydén/Johnér Bildbyrå

Tjen penger på hytta

Og det helt skattefritt.

Det ligger i den norske folkesjela å eie en hytte. Det er en viktig livshendelse som mange ser frem til og planlegger for. Mens noen lar seg sjarmere av en hytte uten innlagt vann, vil stadig flere ha de samme bekvemmeligheter på hytta som de har hjemme.

Forbrukerøkonom Elin Reitans regnestykke viser hva du kan tjene på å leie ut hytta skattefritt.

Dette bidrar til å gjøre hyttedrømmen dyr. Og hytta kan fort koste opp mot 100.000 kroner i året, dersom alle kostnader medregnes. Dette gjør at hyttedøgnprisen blir høy. Spesielt fordi vi nordmenn ikke bruker hytta spesielt mye. Omkring 53 dager i året tilbringer vi på hytta, ifølge tall fra Prognosesenteret. Andre undersøkelser viser at, sammenlignet med andre Skandinaviske land, er det langt flere hytteeiere i Norge. Men vi bruker hytta mindre enn våre skandinaviske naboer, i hvert fall om sommeren.

Les også: Slik blir hyttedrømmen realistisk

Lei ut hytta

Du har kanskje irritert deg over den høye døgnprisen du betaler for å tilbringe kvalitetstid på hytta? Vel, du kan lett redusere denne. Dersom du er villig til å leie ut hytta når du selv ikke bruker den kan du tjene gode penger. Så lenge du selv bruker hytta jevnlig, mesteparten av året, kan du nyte godt av 10.000 skattefrie leieinntekter i året. Av inntekter ut over dette er 85 prosent skattepliktige.

Ut fra mine beregninger kan du fort tjene i overkant av 25.000 kroner på å leie ut hytta for 10.000 kroner, i fem av årets uker.

Før du leier ut hytta bør du imidlertid ta noen forhåndsregler.
  • Husk forsikring: Vær sikker på at du har forsikring som dekker også hvis du leier ut.
  • Rydd bort: Det er lurt å rydde bort kostbare gjenstander og ting med affeksjonsverdi som ikke kan erstattes.
  • Lag hytteregler: Skriv ned alt du kommer på som kan være av interesse å vite for folk som ikke har vært der før.
  • Vær forberedt på slitasje: Vi er gjerne flinkere til å ta vare på ting vi eier, enn vi leier, så du bør ta høyde for at hytta blir utsatt for noe slitasje når du leier ut.
  • Lag grundige beskrivelser: Ikke ta det for gitt at folk skjønner at de ikke skal gå rundt i hytta med slalåmstøvler, eller ikke smøre seg med solkrem i sofaen. Ta dine forhåndsregler og legg ved beskrivelse av hvordan ting skal gjøres.
Del denne artikkelen

Relaterte artikler