lommepenger
sommerjobb sparer
Slik sparer du deg rikere
Bilde av vår robot Nova. Chatboten Nova er bankens mest effektive medarbeider.
Hun er bankens mest effektive medarbeider

Gi 5-åringen ukelønn

Barna går glipp av verdifull læring når du dropper lommepengene.

Mitt inntrykk er at stadig færre foreldre gir barna sine faste lommepenger. I den digitale hverdagen oppleves det kanskje lettere at barna får penger etter behov. Dette krever mindre planlegging og oppfølging. Men samtidig går barnet ditt glipp av verdifull læring.

Det er nemlig nyttig for barn å lære seg å forvalte egne penger, og de får kjenne hvordan det føles når pengene tar slutt. Det er samtidig lurt at barna må jobbe litt for pengene de får. Da vil de kanskje bedre forstå hva du mener når du sier at penger ikke vokser på trær. Når barna får lommepenger kan de også spare til ting de ønsker seg. I samme slengen utvikler de en bedre impulskontroll, og det er det viktig å ha i en verden full av økonomiske fallgruver.

Små barn kan få lommepenger

Også små barn kan få lommepenger. Hvor tidlig du kan innføre en slik ordning kommer naturligvis an på barnets modenhet. Men jeg tenker at barn helt ned i femårsalderen gjerne kan få litt lommepenger, da gjerne i form av ukelønn. Disse pengene kan de for eksempel bruke til å kjøpe seg lørdagsgodt. Du kan samtidig oppfordre de til å spare litt av pengene, slik at de kan kjøpe seg noe større neste uke eller i slutten av måneden. Barna kan tidlig få noen mindre oppgaver å gjøre i hjemmet, som for eksempel å rydde rommet en gang i uken samt rydde putene i sofaen hver fredag.

Når barns blir større kan både oppgavene og tidshorisonten på lommepengene øke. Større barn kan med fordel få månedslønn, slik at de lærer seg å forvalte større beløp over lengre perioder.

Lærer konsekvenser

Et viktig moment i opplæringen av barnas pengeforståelse er å unngå å gi barnet mer penger dersom hun eller han bruker opp lommepengene. Det er mye læring i å kjenne på kroppen at pengene kan ta slutt og at det er konsekvenser med dette. Dette er noe av det jeg synes er vanskeligst med pengeopplæringen. Men klarer du å stå i det har du gitt barnet ditt noe verdifullt.

Fem tips til innføring av en effektiv lommepengeordning:

1. Gi barna faste lommepenger fra da de er modne nok til å forstå verdien av penger.

2. La barna jobbe for pengene ved å knytte arbeidsoppgaver til lommepengeordningen. La disse, i større eller mindre grad, avgjøre hvor mye de får i lommepenger. La gjerne barnet få være med å bestemme oppgavene.

3. Utvid lommepengeordningen og gå over til månedslønn etterhvert som barnet blir eldre og mer modent.

4. Unngå å gi barnet uforbeholdent mer penger når hun eller han har brukt opp lommepengene.

5. Motiver barnet til å spare noen av lommepengene.

Fikk du med deg denne?: Slik lærer du barna pengevett i sommer

Del denne artikkelen

Relaterte artikler