Mann med hund på boligjakt. Slik får du lån på 1-2-3
Petter Hermansen, leder av Nordea Fondene, mener at aksjesparekonto er en skattegavepakke fra regjeringen
– En skattegavepakke fra regjeringen
Kjetil Olsen, sjefsøkonom i Nordea, mener at robotene er løsningen, ikke problemet
Robotene er løsningen, ikke problemet

Disse kan feire boligprisfallet

Boligprisene fortsetter nedover for fjerde måned på rad.

Det er litt mer glissent på visningene nå om dagen. Tiden da det var kø utenfor døren, og klaustrofobisk trangt på innsiden, er foreløpig forbi. Nå skal du ikke bli overrasket om du har megleren helt for deg selv. Og ender opp med å være den eneste som byr på boligen du vil ha. Takket være strengere boliglånskrav, større tilbud og kanskje også et snev av psykologi har boligprisutviklingen fått seg en aldri så liten knekk. En trend som ser ut til å vedvare.

Lettere å ta gode valg

Tirsdag meldte Eiendom Norge at boligprisene fortsetter sin svake utvikling. Prisene steg med 1, 2 prosent i august, men justert for sesongvariasjon falt prisene med 0, 4 prosent. Tross prisoppgang er utviklingen svak for august å være. August har normalt vært en av de sterkeste månedene prismessig. Og en måned hvor svakere måneder gjerne korrigeres inn. I år er ikke dette tilfellet.

Dette er dårlig nytt for de som skal selge bolig. Men gode nyheter for de som står utenfor boligmarkedet.

Terskelen for å realisere boligdrømmen har blitt litt lavere. De på boligjakt har mer å velge i. Og de har i samme slengen fått større makt når de ikke lenger må kaste seg inn i en galopperende budrunde, som fort ender i at man byr over evne. De på boligjakt har fått et aldri så lite pusterom å bevege seg i. Det er lettere å stresse ned. Lettere å ta gode valg.
Er du på boligjakt er det allikevel lurt å ta sine forhåndsregler.

Her er fem tips til deg som skal kjøpe bolig:

1. Skaff deg finansieringsbevis

Du må ha et finansieringsbevis når du skal kjøpe bolig. Et finansieringsbevis er et dokument du får fra banken, og sier noe om hvor mye du kan låne. Finansieringsbeviset brukes for å vise at du får lån til å betale for den boligen du byr på. Det er lurt å skaffe seg et finansieringsbevis før du begynner å gå på visninger. Da slipper du å stresse med å skaffe deg finansieringsbeviset, når du plutselig finner drømmeleiligheten. Og så har du et realistisk bilde av hvilke leiligheter du har råd til å by på.

Les også: Slik får du lån på 1-2-3

2. Ikke lån over evne

En ting er hvor mange penger du få låne fra banken. Noe helt annet er hva slags livsstil du får når du låner dette beløpet. Det er ikke nødvendigvis så stas å sitte i en leiligheten du har kjøpt og spise havregrøt og drikke vann hver eneste helg. Det er derfor lurt å finne ut hvordan du ønsker å leve livet ditt. Hva du kan gi avkall på. Hva du er villig til å ofre (for det må du belage deg på). Altså må du finne ut hva slags livsstil du ønsker deg. Deretter kan du sette opp et budsjett som tar med i beregningen de utgifter en slik livsstil medfører. Dette gir deg et klart bilde av hvor mye du bør låne.

3. Sjekk boligen grundig

Det er viktig å sjekke boligen og salgsoppgaven grundig før du byr på boligen. Påse at boligen ikke har store mangler, som kan bli kostbare å utbedre. Eller at du lager deg realistiske beregninger av kostnaden for utbedring, dersom du er klar over at boligen har mangler. Vær bevisst på at ting ofte koster mer enn du tror. Eksempler på kostbare utbedringer er oppussing av bad og kjøkken, bytting av vindu, isolering, bytting av tak og nye gulv. Studer salgsoppgaven og spør megler dersom du er usikker på noe. Det aller beste er å ta med seg en fagperson på visning som kan påpeke og gi deg et kostnadsoverslag, men de færreste gjør dette.

4. Ikke la deg rive med i budrunden

Det er lett å forelske seg i en leilighet. Mange begynner å innrede boligen allerede på visning, og ser for seg hvordan livet kan bli dersom man bor der. Med slike tanker er det lett å la seg rive med i en budrunde, og kanskje by over evne. Selv om boligmarkedet ikke er like hett som det en gang var, kan du fort ende opp i en budrunde. Legg bort følelsene og sett deg en budgrense før du begir deg ut i en budrunde. Det kan også være lurt å unngå å gå opp i pris når megleren presser prisen og du er den eneste igjen i budrunden. Det er ikke prisantydningen, men markedet og hva folk er villig til å betale som bestemmer hva boligen selges for.

5. Bosett deg i distriktene

Selv om boligmarkedet ikke er så hett, som den en gang var, har boligprisene steget med prosent det siste året. Inngangsbilletten til boligmarkedet er fortsatt høy, og for mange er det vanskelig å realisere boligdrømmen. Boligdrømmen blir fort mer realistisk om du bosetter deg utenfor bykjernen og er villig til å pendle.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler