sommerjobb sparer
Global Head of Employer Brand Management Kristin Ruud og Kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen tok en selfie med klassen de underviste på Hovseter skole, under Nordea i skolen.
Tilbake til skolen
lommepenger
Gi 5-åringen ukelønn

Slik sparer du deg rikere

Åtte enkle grep.

Jeg tror de aller fleste har et langt større sparepotensial enn det de selv tror. Og det skal bare skal noen små grep til for å kutte utgiftene ganske drastisk. Alt som kreves er litt systematikk og en stor porsjon selvdisiplin.

Jeg har gjennomgått mange budsjetter, og funnet rom for sparing i hvert eneste ett. I ett av de siste budsjettene jeg satte opp, i forbindelse med innspillingen av NRK-serien Forbrukerinspektørene, identifiserte jeg et sparepotensial på 21.500 kroner i måneden for en familie på fire. Det var ikke så veldig mye som skulle til for at de ble litt rikere.

Her er åtte tips til hvordan du kan identifisere ditt sparepotensial.

1. Skriv budsjett

Ønsker du å redusere forbruket ditt og få mer ut av pengene dine, anbefaler jeg deg å starte prosessen med å skrive et budsjett. Den enorme velstanden i Norge bidrar til at få nordmenn tar seg bryet å skrive budsjett. Det er synd, for selv om du har god råd er det mange gode grunner til at budsjettskriving er viktig og riktig. Budsjettet bidrar nemlig til at du får mest mulig ut av pengene dine, blant annet ved å synliggjøre sparepotensialet ditt og ved å gjøre deg mer bevisst på forbruket ditt. Dette bidrar gjerne til at du tenker deg litt ekstra godt om, før du drar kortet.

2. Kutt matbudsjettet

Mange har et unødvendig høyt matbudsjett. Ved å planlegge ukesmenyen, skrive handleliste og kutte antall turer til butikken kan mange spare flere tusen kroner i måneden. I følge Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) kan en gjennomsnittsfamilie klare seg på rundt 6.000 kroner i mat og drikke, per måned. Går du inn for det kan du kutte denne budsjettposten ytterligere. Regn ut hva du bruker på mat, å se hvor mye du kan spare.

3. Kast mindre mat

Har du dårlig samvittighet for at du kaster mye mat? Du er ikke alene. Nordmenn kaster store mengder med mat i søpla. Mye av denne maten kunne vi fint ha spist, men da vi gjerne følger datomerkingen slavisk samtidig som vi planlegger matinnkjøpene dårlig er matsvinnet til den enkelte nordmann svært høyt. Indirekte kaster du da store deler av lønnen din i søpla.

Du reduserer matsvinnet ditt betraktelig ved å planlegge innkjøpene dine bedre, og følge datomerkingen litt mindre slavisk. Husk at det er stor forskjell på «best før»- og «siste forbruksdag»-merking. Mat med lang holdbarhet merkes gjerne med «best før» og kan ofte spises lenge etter datostemplingen er gått ut. Er matvarene oppbevart uåpnet og ser, lukter og smaker normalt, kan de ofte spises lenge etter datostemplingen.

4. Kutt lommetyvene dine

Hverdagen innbyr til mange kjøpsopplevelser, og disse tapper sakte, men sikkert kontoen vår. En kaffelatte på vei til jobb, mat i kantina hver dag, vann på kiosken, en pølse på bensinstasjonen – listen over lommetyver var lang. Ønsker du å kutte forbruket på lommetyvene er det lurt å regne ut hva du har brukt på dem de siste seks til tolv måneder. Da får du vite hvor du sløser mest, og hvor det er størst rom for innsparinger. Da er det lettere å begynne å kutte forbruket. Med en visuell oversikt over forbruket blir du også gjerne litt mer bevisst før du drar kortet neste gang.

5. Gå gjennom dine finansielle avtaler

Jeg anbefaler alle å gå gjennom sine økonomiske avtaler et par ganger i året, for å sjekke at du har den beste boliglånsrenten, de riktige forsikringene, den billigste strømleverandøren og det mest optimale mobilabonnementet for deg. Jovisst er dette kjedelig, men det er gøy å spare penger.

6. Selg unna

Mange har skuffer og skap fulle av tin som aldri blir brukt. Bare i klesskapet oppbevarer mange store verdier, som du lett kan kapitalisere på. Gå gjennom det du eier og vurder om det er noe du kan kvitte deg med. Selg unna tingene du på digitale plattformer eller still deg opp på et marked. Husk at ditt skrot kan være en annens skatt.

7. Kvitt deg med unødvendige abonnement

I dagens digitale samfunn med en mengde av streamingtjenester å velge mellom betaler vi kanskje for flere abonnementer enn aldri før. Gå gjennom alle abonnementene dine og vurder om det er noen du kan kvitte deg med. Det kan være mye å spare på dette.

8. Sett deg et sparemål

Det er mye lettere å unngå å la seg fristet til forbruk dersom du har et konkret sparemål å strekke deg etter. Uansett om du sparer til en ferie, ny sofa eller til pensjon er det lurt å gjøre noe for å visualisere ditt sparemål. Du kan for eksempel henge opp bilder av drømmeferien eller fritidsboligen i utlandet du skal kjøpe når du går av med pensjon.

Les flere saker fra vår forbrukerøkonom Elin Reitan.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler