Bilde av vindmøller og fabrikkpipe
Penger som brenner opp. Slik kommer du ut av pengeknipen
Slik kommer du deg ut av pengeknipen
spare
Slik blir du best mulig forberedt før boligkjøpet
Fotomontasje: Nordea og Mikael Svensson/Johnér Bildbyrå

Slik kildesorterer du pengene dine

Du kildesorterer matavfall, plast og papp, men vet du at det er pengene dine som kan redde verden?

– Det er utrolig viktig å kildesortere mat, plast og papir, men det utgjør kun en liten del av vårt fotavtrykk etter et liv på jorda. Pengene dine etterlater et mye større avtrykk, og det er her du kan gjøre størst forskjell, sier Petter Hermansen, leder for Nordea-Fondene.

Av den grunn mener han at kildesortering av penger fortjener større oppmerksomhet enn det å kildesortere batterier eller poser.

Dine penger kan gjøre en forskjell

Når du eier en aksje, eier du en bit av et selskap. Du kan hjelpe miljøet ved å investere sparepengene dine i selskaper som tar miljøhensyn.

Å velge et bærekraftig fond kan sammenlignes med et bilkjøp. I stedet for å kjøpe en bensinslukende bil, kjøper du en hybrid- eller elbil. Kildesortering av penger, eller ansvarlig investering, handler om akkurat dette. Du vil spare i selskaper som har fokus på nye og bærekraftige løsninger.

– Det er økende etterspørsel etter ansvarlige investeringer og bærekraftige fond, spesielt blant den yngre generasjonen og kvinner, sier Hermansen.

En gavepakke for miljøet og lommeboka

Det har lenge eksistert en myte om at ansvarlige investeringer gir deg lavere avkastning. Tvert imot viser analyser at bærekraftige fond oppnår minst like god, eller bedre, avkastning enn tradisjonelle fond. Miljøhensyn påvirker aksjekursen til et selskap i positiv retning, som igjen gir utslag i dine sparepenger.

Bilde av Petter Hermansen, leder for Nordea-fondene i kontorlandskap. Han mener at kildesortering av pengene dine er viktigere for miljøet enn kildesortering av avfall.

Leder for Nordea-Fondene, Petter Hermansen, mener at kildesortering av pengene dine er viktigere for miljøet enn kildesortering av avfall.

– Vi er opptatt av å investere i selskaper som tar dette på alvor. Det reduserer risikoen, og i det lange løpet mener vi at det er disse selskapene som er vinnerne. Vi skal sørge for at kundene kan få god avkastning på en ansvarlig måte, sier Hermansen.

Dette gjør du for å kildesortere pengene dine

– Det viktigste er at du som forbruker er kritisk og at du tar et bevisst valg når du velger aksjefond. Dykk inn i fondet du er interessert i, og spør hvis du er usikker, sier Hermansen.

I alle Nordeas aktivt forvaltede fond er spørsmål omkring miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold en viktig del av forvaltningen. Flere av våre fond har et bærekraftig fokus, og vi var den første forvalteren i Norden som begynte å merke aksjefondene våre med karbonfotavtrykk. Her kan du se listen over våre fond.

Vi er på Arendalsuka 14.-19. august for å diskutere ansvarlige investeringer og klimautfordringer.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler