spare
Bilde av vindmøller og fabrikkpipe
Slik kildesorterer du pengene dine
Bilde av et par ved en minibank på ferien sin.
Slik får du mest ut av studielånet

Slik blir du best mulig forberedt før boligkjøpet

Når vi skal gjøre vårt livs største investering, lar vi gjerne magefølelsen bestemme. Men husk å ikke la deg lure på visningen

En undersøkelse utført av analysebyrået YouGov for nettstedet boligmappa.no viser at mange boligkjøpere kun bruker 10 minutter på en visning før de bestemmer seg for å legge inn bud. Forskjellen mellom sørlendinger, Oslofolk og bergensere er større enn du kanskje tror.

Oslofolk og bergensere er de klart raskeste. Én av fem oppgir at de bruker kun ti minutter. På den andre siden av skalaen finner vi sørlendingene, hvor 86 prosent sier de bruker mer enn 30 minutter på visning.

Det er ikke noe galt i å følge magefølelsen, men husk at du som kjøper også er ansvarlig for å sjekke boligens tilstand nøye. Det nytter ikke å klage på forhold du burde oppdaget ved å lese tilstandsrapporten og selgers egenerklæring.

Ikke dropp tilstandsrapporten

Det er lett å la seg lure av deilig duft fra nybakte boller, stearinlys og lekker styling. Alt dette er imidlertid borte når du har kjøpt boligen. Å oppdage skjulte feil og mangler er ikke morsomt. Derfor er det viktig at du har nok informasjon om boligen til å ikke gjøre ditt livs største bomkjøp. Husk å alltid sjekke spesielt de dyre installasjonene, slik som elektrisk anlegg og røropplegg.

YouGovs landsomfattende undersøkelse, gjennomført for Norges Takseringsforbund, viser at bare fire av ti gjennomgår tilgjengelige tilstandsrapporter eller tilsvarende dokumentasjon for å finne eventuelle tekniske feil og mangler ved boliger de vurderer å kjøpe. Samtidig er konfliktnivået i boligmarkedet høyere enn noensinne. Hver tiende boligkjøper i perioden 2014–2016 havnet i alvorlig konflikt med selger i etterkant, viser tall fra Huseiernes Landsforbund.

Researchen gjort på forhånd

Kjell Gabriel Hendrichs (43) flytter snart inn i sin tredje bolig. Hans erfaring fra tidligere boligkjøp er at en stor del av avgjørelsen er tatt allerede før visning.

– Mye av researchen blir jo gjort på forhånd. Man har sett bildene, kjenner til plantegningen og beliggenheten. Så blir visningen brukt mest til å bekrefte eller avkrefte de meningene man har gjort seg opp på forhånd, sier Hendrichs.

– Selv om det skal sies at jeg fikk litt tilsnakk av kona for å være litt for kvikk på visning, legger han til.

Eiendomsmegler Hildegunn Sande i Privatmegleren mener det er riktig å lytte til magefølelsen, selv om det ikke kan være det eneste du lytter til.

– Det er veldig, veldig viktig. Det er gjerne slik at hvis man har lyttet til magefølelsen, blir man boende i flere år, sier Sande.

Gro Liane (29) har akkurat kjøpt sin andre leilighet. Hun tror også magefølelsen er tilstede allerede før hun kommer på visning.

– Man har gjerne et inntrykk av leiligheten ut fra annonsen. Så møter man opp og avgjør om det er mer eller mindre aktuelt. Jeg tror den følelsen kommer ganske umiddelbart, egentlig.

Snakk med banken før boligkjøp

Cathrine Dekkerhus er kunderådgiver i Nordea, og kan bekrefte at det er mye følelser som spiller inn i et boligkjøp. Hun er daglig i kontakt med mennesker som søker om lån og ber om rådgivning i forbindelse med kjøpet.

–  Jeg har fått hoppende glade mailer som bobler over av glede og smilefjes over en bolig man har fått kjøpt. Det er veldig hyggelig. Samtidig kan det være en lærdom til fremtidige kjøpere om at følelsene blir sterke, og at det derfor er viktig at man prøver å holde hodet kaldt, sier hun.

Med å holde hodet kaldt mener hun at du er godt forberedt både økonomisk og praktisk.

– Sett deg en øvre grense for hvor mye du skal by, og hold deg innenfor denne summen. Selv om du har veldig lyst på en bolig er det smart å stoppe i tide.

Hun påpeker at du som kjøper bør snakke med banken allerede før boligjakten starter, så vet du hvor mye du kan låne og hvor dyr bolig du har mulighet til å kjøpe.

– Veldig ofte dukker det opp nye boliger som er enda bedre og finere enn den forrige du så på.

Sjekk her om du er klar til å skaffe deg drømmeboligen, og les mer om hva banken kan hjelpe deg med:

Nordeas boligguide finner du her

Sjekk her

Fakta om finansieringsbevis:

  • Søk om finansieringsbevis før du går på visning. Da vet du hva du kan kjøpe for
  • Det er gyldig i 3 måneder
  • Kan fornyes i ytterligere 3 måneder
  • Det er gratis
  • Ikke vis finansieringsbeviset til megleren,  det kan vise at du har mer å gå på i en budrunde

Priseksempel Boliglån UNG/Premium kunde: Nom.rente 2,30 %, eff.rente 2,40 % p.a., kr 2 000 000,- o/25 år. Totale kostnader kr 2 653 667,-

Fikk du med deg denne?: Slik får du lån på 1-2-3

Del denne artikkelen

Relaterte artikler