spareslangen kan være et godt verktøy for å lære barna pengevett.
Forsbrukerøkonom Elin Reitan gir deg oversikten over hva som er vanlig å gi i et bryllup, i tillegg til gode gavetips til deg som trenger inspirasjon.
Hva bør bryllupsgaven koste?
Bilde av et par ved en minibank på ferien sin.
Fem tips som gjør lommeboka klar for ferie

Slik lærer du barna pengevett i sommer

Fem tips som kan være nyttige i ferien.

I en travel hverdag er det ikke alltid like lett å lære barna sine pengevett.

Vi dropper gjerne den faste lommepengeordningen, og gir heller penger etter behov. Da lærer ikke barna seg å forvalte egne penger, og blir heller vant til at penger kommer fra en utømmelig kilde. Vi snakker også mindre om penger og økonomi på hjemmebane. Noe som gjør at de minste går glipp av den generelle økonomiforståelsen, og viten om hva det kreves av midler for å drive et hushold. Jeg tror også at barn av nåtiden i mindre grad enn før er med foreldrene sine i butikken. Det gjør at de ikke aner hva det koster å kjøpe inn mat og andre husholdningsartikler.

Fikk du med deg denne?: Gi 5-åringen ukelønn

Bedre tid

I ferien har vi som regel litt bedre tid. Dette er derfor en god mulighet til å lære barna litt pengevett.

Her er fem tips til hvordan du gjør det.

1. Gi lommepenger

Når barna må forvalte sine egne penger lærer de mye. De må selv prioritere hvordan de bruker midlene sine, og de får erfare hva som skjer når de bruker opp pengene. Gir du barna lommepenger i ferien slipper du også det daglige maset om penger til is, leker og andre ting. Og du har full kontroll på hvor mye barna faktisk får. Når det er hensiktsmessig å begynne å gi barna lommepenger avhenger av barnets modenhet.

Barn helt i ned i fire til femårsalderen kan gjerne motta ukelønn, men de minste barna trenger naturligvis litt mer oppfølging. Større barn kan få månedslønn eller feriepenger.

2. La barna lage eget feriebudsjett

Hjelp barnet ditt med og sett opp et feriebudsjett. Fordel barnets penger på ulike budsjettposter, som barnet selv er med på å bestemme navnet på. Eksempler på budsjettposter er is, leker, apper og klær. Hvilke budsjettposter som er i ditt barns budsjett avhenger av hva dere skal gjøre i ferien og hvilke interesser barnet ditt har.

Mange barn synes det er morsomt å følge med på budsjettet sitt, og overvåke eget forbruk. Dersom budsjettskrivingen blir en suksess skal du ikke se bort fra at barnet ditt vil fortsette å skrive budsjett når det kommer hjem fra ferien.

3. Introduser «spareslangen»

spareslangeDersom barnet ditt ønsker seg noe litt mer kostbart på ferie kan du introdusere spareslangen. Spareslangen er ment å motivere barnet ditt til å spare ved å gjøre sparingen med visuell. En spareslange lager du enkelt med et ark og noen fargestifter.

Slik gjør du: Tegn en slange som bukter seg oppover et ark. Del slangen inn i like store deler. Hvor mange deler slangen består av kommer an på hva det barnet ditt sparer til koster. Dersom det sparer til noe som koster 500 kroner kan du dele slangen opp i 50 deler, og så kan barnet fargelegge én del av slangen hver gang hun eller han sparer ti kroner.

Spareslangen kan også brukes for å spare opp lommepenger til ferien.

4. Gi barna et bankkort

Mange foreldre kvier seg til å introdusere barna sine til den digitale hverdagen. Men de må lære etter hvert uansett, og det er liten vits i å utsette denne læringen for lenge. Barn i Norge kan få bankkort fra de er 7 år gamle. For noen barn er dette for tidlig, mens andre fint kan få eget bankkort i denne alderen.

Min erfaring er at barna lærer mye når de får et bankkort og skal forvalte penger på denne måten. Det er viktig at du følger opp barnet og hjelper det med å forstå hvordan de skal bruke kortet, hva som skjer med kontobeholdningen når hun eller han bruker kortet og at midlene på kortet kan bli brukt opp og at kjøpet da blir avvist. Hjelp også barnet med å finne gode måter til å huske og å oppbevare koden på.

5. Snakk om økonomi

Benytt ferien til å snakke om penger og privatøkonomi når muligheten byr seg. Ferien innbyr ofte til gode samtaler under måltidene, og dette er en fin anledning til å snakke om økonomi. Dersom dere er flinke til å snakke om økonomi i hverdagen er det gode muligheter for at barna dine vil synes det er mer naturlig å snakke om økonomi også når de blir eldre.

Barn opptil 13 år kan få et eget barnekort i Nordea.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler