Kvinne på tur i bygate. tips delingsøkonomien
Bilde av et par ved en minibank på ferien sin.
Fem tips som gjør lommeboka klar for ferie
Bilde av vår robot Nova. Chatboten Nova er bankens mest effektive medarbeider.
Vil du snakke med en robot?

Så mye er det vanlig å gi i tips

Praksisen er forskjellig fra land til land.

Jeg får stadig spørsmål om hvor mye det er vanlig og tips i ulike deler av verden. Det er ikke alltid like lett å vite hvor mye vi bør legge igjen, og kutymen for dette er også ganske forskjellige fra land til land.

Tipspraksisen skal ha oppstått i England på 1600-tallet, før den spredte seg til store deler av verden. I dag lever tipskulturen videre i de aller fleste land. Men som sagt varierer tipskulturen mye i ulike deler av verden.

Les også: Slik holder du ferieøkonomien i sjakk

Tips en del av lønna

I noen land, som for eksempel USA, regnes tips som en vanlig del av lønnen. I Norge skal ikke de ansatte i servicenæringen være avhengig av tips for å overleve. Det betyr at det ikke er noe krav til å gi tips, men det er vanlig å tipse dersom du for eksempel synes servicen har vært god. Mange velger da å legge igjen ti prosent.

Usikkerhet rundt hva som er vanlig tipskutyme gjør gjerne at vi legger igjen for lite eller for mye i belønning for god service. Spesielt i utlandet er det en del usikkerhet. Å vite litt om tipskutymen der du skal feriere er derfor lurt.

Under er en liste over det som omtales som vanlig tipspraksis i mange land. Informasjonen har jeg hentet fra Condé Nast Taveler og Forex.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler