sommerjobb sparer
IPS privatøkonomien kryptovaluta
Takket være denne appen sjekker vi kontoen tjue ganger i måneden
boligboble visning
– Boligprisene kan falle mer i Oslo

Som ung og uerfaren i arbeidslivet fant jeg meg i ting jeg ikke burde

Mange unge blir utnyttet i sitt første møte med arbeidslivet.

I disse dager er det mange unge som møter opp til sin aller første sommerjobb. For mange er dette det aller første møtet med arbeidslivet. Forventingene er store. Og gleden likeså.

Selv har jeg hatt mange ulike sommerjobber. Jeg har blant annet jobbet på gården til mine besteforeldre. Jeg har stått i kassen i en kiosk. Jeg har jobbet i klesbutikk. I en kafé. På et kontor. Listen er lang, og erfaringene er mange.

Du har rettigheter

Selv om jeg har hatt det gøy på sommerjobb, har noen erfaringer vært bedre enn andre. Jeg har i ettertid innsett at jeg som ung og uerfaren av og til fant meg i ting jeg ikke burde. Jeg har jobbet for mye. Fått for lite betalt. Jeg har godtatt litt for mye. Rett og slett fordi jeg gjerne har villet fremstå som imøtekommende, pliktoppfyllende og flink når jeg har vært så heldig å få en jobb. Mange unge opplever nok dette.

Det er lett å finne seg i ting, fordi vi føler at vi må. Eller fordi vi rett og slett ikke vet bedre. Men da skal du vite at du som arbeidstaker har du mange rettigheter. Selv når du har sommerjobb. Å være bevisst disse er viktig, ikke minst for å unngå å bli utnyttet.

Her er noen av dine rettigheter:

Arbeidskontrakt

Selv om du er sikret av Arbeidsmiljøloven også når du har sommerjobb er det veldig viktig at du har en arbeidskontrakt. Du har krav på dette uansett hva slags jobb du skal utføre. Foruten en beskrivelse av jobben skal denne også inneholde arbeidstid, lønn og oppsigelsestid.

Lønn

Selv om du er takknemlig og glad for at du har fått sommerjobb, og du er glad for den erfaringen du tilegner deg i perioden, har du krav på betaling. Også under prøvetiden. Det er ingen lovfestet minstelønn i Norge, så dette er noe du og arbeidsgiver i utgangspunktet må blir enige om. Vit at i følge likestillingsloven så har jenter og gutter rett til lik lønn, for arbeid av lik verdi. Dersom du tjener 55.000 kroner eller mindre i året, kan du bestille frikort. Da slipper du å betale skatt. Tjener du over 55.000 kroner i året må du betale skatt, og du trenger da et skattekort. Du må ikke jobbe svart, det vil si at du jobber uten å betale skatt når du egentlig må betale skatt. For det første er det ulovlig, og du kan bli straffet for det. Å bli tilbudt svart arbeid er også et tegn på at arbeidsplassen er useriøs. Du går også glipp av pensjon.

Overtidsbetaling

Mange sommervikarer jobber villig lange dager og mange vakter, noe som kan gi deg rett til overtidsbetaling. Du har krav på overtidsbetaling om du jobber mer enn ni timer om dagen, utenom spisepausene, og 40 timer i uken.

Opplæring

Du har rett til opplæring i jobben du skal utføre. Synes du opplæringen er mangelfull kan du spørre arbeidsgiver om bedre opplæring. Det tjener både du og arbeidsgiveren din på.

Pauser

Om din arbeidsdag er lengre enn fem og en halv time har du krav på minst én pause.

Oppsigelsestid

Alle arbeidstakere har rett på minimum én måned gjensidig oppsigelsestid. Denne gjelder fra første månedsskifte etter oppsigelsesdagen. Du må levere en skriftlig oppsigelse. Vær klar over at arbeidsgiver må ha gode og saklige grunner for å kunne si deg opp. Også avskjedigelsen må være skriftlig for at den skal være gyldig.

Feriepenger

Selv om du bare er sommervikar har du rett til feriepenger. Feriepenger kommer i tillegg til lønnen din, og utgjør minimum 10,2 prosent av det du har tjent.

Sluttattest

En sluttattest kan være et verdifullt dokument, og det er noe du har krav på også som sommervikar. Denne skal blant annet inneholde en beskrivelse av arbeidsoppgaver, arbeidsperiode, samt hvordan du har utført jobben. Er du usikker på hvilke rettigheter du har på arbeidsplassen, eller føler du at du ikke blir ivaretatt på riktig måte, bør du kontakte arbeidsplassens tillitsvalgte, eller LOs sommerpatrulje.

Les også: Syv tips for å sikre drømmejobben

Del denne artikkelen

Relaterte artikler