Reise i ferien? Bilde av et par på ferie i svømmebasseng med utsikt over storby
Forbrukerøkonom Elin Reitan hjalp familen med å spare 10.000 kroner.
Dette bør alle gjøre med skatte- og feriepengene
Derfor bør du ha to reiseforsikringer

Ti tips som holder ferieøkonomien i sjakk

Slik unngår du feriesmellen.

Pengene sitter gjerne litt løsere når vi er på ferie. Vi nyter livet i fulle åndedrag. Vi lever mer i nuet. Vi unngår å tenke for mye på fremtiden. Og slik skal det være. Men uten en økonomisk plan og forberedelse kan sommerferien fort bli en dyr affære da det er lett å bruke mer enn det du hadde planlagt for.

I utgangspunktet har nordmenn flest et relativt høyt feriebudsjett. I følge en undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag for Nordea skal norske familier bruke rundt 21.000 kroner på årets sommerferie. Dette er cirka 800 kroner mer enn i fjor. At vi nå øker ferieforbruket kan tyde på at nordmenn begynner å få et noe mer optimistisk syn på egen økonomi. Hvordan vi forventer at økonomien vår skal utvikle seg i fremtiden har nemlig mye å si for hvor løst eller stramt vi skrur til forbrukskrana. Nå løsner vi den litt.

Les også: Reiseforsikring? – Ja, takk begge deler

For mens de familiene som planlegger å tilbringe ferien i Norge planlegger å bruke under 10.000 kroner på årets sommerferie, skal de som skal oppholde seg hele eller deler av ferien i utlandet ut med over 26.000 kroner.

Uansett om du planlegger utenlandstur, eller norgesferie er det viktig å ha ferieforbruket under kontroll. Bruker du penger uten å tenke kan du fort komme hjem til en økonomisk blåmandag. Da kan du gå en mørk høst i møte.

Her er ti tips til deg som vil unngå feriesmellen:

Lag budsjett

Finn ut hvor mye du kan og vil bruke på året sommerferie og lag et feriebudsjett. Regn ut hva lommeboken tåler av daglig forbruk så har du et godt verktøy å benytte deg av når du er på reise.

Husk reiseforsikring

Uten kan ferien din blir svært dyr. Betaler du minst 50 prosent av reisens totale transportkostnad med kredittkortet er gjerne reiseforsikring inkludert. Vurder om du også skal kjøpe deg en helårs reiseforsikring, så er du godt sikret, da to forsikringer kan komplettere hverandre. Med en helårs reiseforsikring er du også sikret når du er på farten her hjemme i Norge. Det er imidlertid grenser for hva en reiseforsikring dekker. Pakk derfor ikke med deg alt for dyre gjenstander. Det er også slik at reiseforsikringen ikke dekker skader som du selv påfører tingene dine. Skulle du for eksempel miste mobiltelefonen din i vannet er ikke dette noe den vanlige reiseforsikringen din dekker.

Husk også å ta med deg Europeisk helsetrygdekort dersom du skal på ferie i Europa. Kortet dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bestiller du via Nav sine nettsider.

Sjekk valutakursen før du drar på ferie

Laster du ned Mobilbanken før du reiser, har du alltid en valutakalkulator lett tilgjengelig, rett i lomma. Da kan du enkelt finne ut eksakt hva ting koster med et enkelt tastetrykk, og kan da lettere unngå de potensielle handlesmellene.

Betal alltid i lokal valuta

Dersom du får spørsmålet når du betaler med kort bør du alltid betale i lokal valuta. Årsaken til dette er at dersom du betaler i norsk valuta så er det brukerstedet som setter kursen, og denne kan være dyrere enn det kortselskapene tilbyr. Du kan også bli ilagt et gebyr i tillegg.

Reis med to kort

Dersom det ene skulle bli stjålet har du ett annet å leve på. Vurder også om du skal bruke kredittkortet på ferie. Da er du bedre sikret dersom du skulle bli utsatt for svindel, blant annet fordi svindlerne ikke får direkte tilgang til lønnskontoen din. Du får også god oversikt over ferieforbruket, noe som gjør det lettere å identifisere feil.

Husk å sjekke at kortene dine ikke går ut på dato når du er på ferie. Det tar litt tid å bestille og motta nye kort, så gjør dette i god tid før ferien. Du mottar som regel automatisk nytt kort måneden før utløpsdato, men greit å sjekke at du i så fall mottar dette før du drar på ferie.

Følg med på kontotransaksjonene

Det er lurt å sjekke kontoaktiviteten din et par ganger i uken i løpet av ferien for å påse at transaksjonene stemmer overens med din aktivitet. Laster du ned Mobilbanken før du drar på ferie tar det deg bare noen minutter å gå gjennom kontoaktiviteten din. Husk også å oppheve eventuelle regionsperrer på kortene dine før du drar på ferie.

Ikke overfør penger fra din konto når du betaler for ting

Ikke betal for varer du kjøper med å føre over penger direkte fra din konto. Det samme gjelder dersom du skal leie feriebolig i utlandet.

Bruk delingsøkonomiske alternativer

Aktører som for eksempel Airbnb har utleiemuligheter i alle prisklasser. Sørg for at du har kokemuligheter der du skal bo i sommer. Restaurantbesøk tar nemlig en stor jafs av feriebudsjettet, og det er dyrt å spise alle måltider ute.

Ferier på hytta

Dersom du har stram økonomi og tilgang til hytte så kan det være lurt å legge ferien dit i år. Nordmenn er på topp når gjelder å eie feriebolig i Norden, men vi er på bunn i bruk i sommerferien. Utenlandsferien koster. Har du ikke råd til det bør du droppe den dette året.

Reis utenom fellesferien

Da får du mye mer ferie for pengene.

 

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler