Reise i ferien? Bilde av et par på ferie i svømmebasseng med utsikt over storby
Ti tips som holder ferieøkonomien i sjakk
IPS privatøkonomien kryptovaluta
Takket være denne appen sjekker vi kontoen tjue ganger i måneden

Derfor bør du ha to reiseforsikringer

Forsikring i kredittkortet? Helårs reiseforsikring? Eller begge deler?

Ferien skal være den mest bekymringsfrie tiden i året. Hverdagen skal kobles ut, og hvert øyeblikk skal nytes. Ferie er gjerne også en stor økonomisk investering, som man gleder seg til i lang tid. Men mye kan ødelegge en ferie: ulykke, tyveri, skadet eller forsvunnet bagasje, sykdom og avbrutt reise er bare noen eksempler. Vi håper og tror at det aldri vil skje oss, men bare i 2016 ble det rapportert over 300 000 skader til forsikringsselskapene, derav over 100 000 meldte tyverier/tap av reisegods, ifølge tall fra Finans Norge.

Spørsmålet er hvor godt du er dekket dersom uhellet først er ute.

Du kommer langt med kort

De fleste kredittkortselskaper tilbyr i dag innebygget reiseforsikring i kortet, forutsatt at du betaler minst halvparten av de totale transportkostnadene med kortet. Forsikringen dekker deg og din familie, alternativt til familie dekkes inntil tre medreisende. Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, understreker viktigheten av 50 prosent-regelen, som må dokumenteres ved en eventuell forsikringssak: – Det er viktig å være påpasselig med å betale minst halvparten av transportkostnadene dersom man belager seg utelukkende på denne forsikringen, hvis ikke, trer ikke forsikringen i kraft. – Dersom du skal på rundreise må du påse at minst halvparten av alle transportkostnader må være betalt med samme kort. En tommelfingerregel for å være på den sikre siden er å betale ALLE transportkostnader med det samme kortet.

Så hva er da vitsen med en helårs reiseforsikring?

Som kjent kan du ikke få dobbel forsikringsutbetaling ved å være dobbelt forsikret, med unntak av invaliditet/død. Men to forsikringer kan komplettere hverandre! – Du er bedre sikret dersom du har begge forsikringer. Skulle for eksempel bagasjen din forsvinne og det er verdier som overstiger det forsikringsselskapet ditt dekker, kan du fremme krav til kortselskapet om å få dekket resterende verdier hos dem, sier Elin Reitan, Nordeas forbrukerøkonom. – Det samme gjelder dersom bagasjen din er forsinket ved utreise og du må kjøpe inn nødvendige toalettartikler og klær for en sum som er høyere det den ene forsikringen din dekker

To eksempler:

1. Du skal delta i bryllup i Roma, og bagasjen kommer ikke frem med samme fly, så du må kjøpe nytt antrekk.

Innkjøp av dress, skjorte, sko og tilbehør:            8.000 kroner

Helårsforsikringen dekker:                                      5.000 kroner

Udekket tap:                                                                3.000 kroner som kredittkortforsikringen kan dekke.

 

2.  Innbrudd i ekteparets feriebolig, tyveri av bærbar PC, kamerautstyr, nettbrett og golfbager.

Samlet tap                                      kr. 50.000

Helårsforsikring erstatter           kr. 30.000 (maksbeløp alle verdigjenstander)

Udekket tap                                    kr. 20.000 – dekkes av eventuell kredittkortforsikring

 

To forsikringer vil også gi dobbel utbetaling ved varig invaliditet/død. Dette fordi begge ulykkesforsikringer gjelder når det ikke er snakk om økonomisk tap. Du kan altså føre to krav, et til helårsforsikringen, og et til forsikringen i kredittkortet.

Fikk du med deg denne?: Slik unngår du feriesmellen

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

En viktig del av reiseplanleggingen

Før du reiser, bør du sjekke hva forsikringen dekker, og særlig hva den ikke dekker. Noen minutters lesing av forsikringsavtalen kan spare deg for store uforutsette utgifter. Er du for eksempel av den eventyrlystne typen med sekk på ryggen og mange ukers farting i planen, bør du være ekstra oppmerksom. Sjekk følgende: hvor mange dager gjelder forsikringen? Er det landområder jeg ikke er dekket for? Er det risikoaktiviteter som ikke dekkes ved en ulykke? En slåsskamp etter en fuktig kveld på byen er som hovedregel ikke dekket, og aktiviteter som basehopping eller kampsport krever som regel tilleggsforsikring. – Vi reiser mer enn før, og å sjekke at reiseforsikringen er i orden er en helt nødvendig del av reiseplanleggingen, understreker Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge. – Det er også svært bekymringsfullt at så mange nordmenn fortsatt velger å legge ut på tur uten reiseforsikring. Det er en billig investering i trygghet, sier hun.

Les mer om reiseforsikring her.

Størst sikkerhet i helårs reiseforsikring

Skulle du velge kun én forsikring, er Elin Reitan i Nordea tydelig på hvilken forsikring som er å foretrekke: – Da anbefaler jeg å gå for en helårs reiseforsikring. Både fordi denne gjerne er bedre enn den som hører med kredittkortet ditt, men også fordi du som regel da er sikret når du beveger deg utenfor døren din hjemme i Norge. Det vil si at du kan fremme erstatning fra forsikringsselskapet dersom du for eksempel blir frastjålet noe når du er ute på byen eller på bussen. Helårsforsikringer har også som regel høyere dekningssummer enn det forsikringen i kredittkortet har. Spesielt dersom du skulle få behov for legehjelp er det viktig å ha en god forsikring som dekker godt, for det kan være svært kostbart å havne på sykehus i utlandet

Uansett hvilken forsikring du velger, er det viktig å huske på at forsikringen ikke dekker alle skader og tap. Mister du mobiltelefonen din i vannet for eksempel, vil ikke en vanlig reiseforsikring dekke denne skaden. Det er også grenser for hvor høy erstatningen er, dersom bagasjen din forsvinner eller blir stjålet. Så tenk godt gjennom hva du tar med deg og hvor du oppbevarer de kostbare tingene dine.

Få tilbud om reiseforsikring her

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler