Skulle forholdet ta slutt vil hun stå der på bar bakke. Hun føler usikkerhet. Han føler makt. Hun føler seg fanget i forholdet.
boligboble visning
– Boligprisene kan falle mer i Oslo
Forbrukerøkonom Elin Reitan påpeker at én ubetalt regning kan føre til at boligdrømmen ryker.
Derfor blir kvinner pensjonstapere

Pengene hans holder henne fanget i forholdet

Unngå samlivsfellene.

Jeg har hørt om kvinner som har følt seg tvunget til å bli i et forhold, fordi mannen har det økonomiske overtaket. Det høres kanskje sprøtt ut, men jeg tror flere enn vi aner er i en slik situasjon. Det er lettere enn du tror å havne der.

Kanskje har hun ofret yrkeskarrieren for å ta seg av barna, mens han har bygget opp sin karriere og dermed også sine økonomiske verdier. Hun har handlet i god tro. Tatt valg som er for det beste for familien der og da. Over tid mister hun ikke bare muligheten til selv å gjøre karriere. Med i dragsuget forsvinner den økonomiske handlefriheten. Og selv om hun bidrar på hjemmebane, med for eksempel med innkjøp av mat eller andre forbruksgoder, bygger hun ikke varige verdier. Men det gjør han. For det er han som eier boligen. Og bilen. Og kanskje også hytta. Han får dermed det økonomiske overtaket i forholdet. Han eier det meste av verdi.

Usikker fremtid

Skulle forholdet ta slutt vil hun stå der på bar bakke. Det er kanskje for sent når hun skjønner dette. Forholdet som en gang var så rosenrødt, har kanskje begynt å skrante litt. Hun føler usikkerhet. Han føler makt. Hun føler seg fanget i forholdet.

For selv om vi kan slå oss på brystet og si at penger ikke betyr noe, så er det ikke så lett å bryte ut og miste sitt økonomiske sikkerhetsnett. Det er ikke lett å skulle starte på bar bakke, uten verdier til å kjøpe egen bolig eller leve det livet man er vant til.

Spesielt ugifte er utsatt, men også som mange gifte sitter i en utsatt posisjon. Så utsatt at det å bryte ut av forholdet blir vanskelig. Den økonomiske plattformen er blitt så skral, at det å stå på egne bein er vanskelig.

Les også: Slik lager dere en samboerkontrakt

Nødvendige grep

Hvordan unngår du å havne i en slik situasjon? Det er egentlig ganske enkelt:

  • Sikre deg eierskap i varige verdier. Det er veldig viktig å sikre seg eierskap i varige verdier, som for eksempel boligen dere bor i. Dersom du flytter inn hos han bør du kreve å kjøpe deg inn, fremfor å betale ham en månedlig leie. Skal dere sammen finne drømmeboligen sikre deg så stor eierandel i denne som du kan. Husk å tinglyse eiendelen din.
  • Ikke ofre yrkeskarrieren. Mange velger å jobbe redusert eller ikke i det hele tatt i perioder, kanskje for å få familiekabalen til å gå opp. Dersom du gjør dette bør du tenke deg godt om hva det betyr for deg rent økonomisk. Du mister ikke bare inntekten din, men du å gå glipp av karrieremuligheter, lønnsutvikling og ikke minst pensjonsopptjening. Sett opp regnestykket og regn ut hva du taper økonomisk hvert år på å være hjemme med barna. Vurder hvor mange år du er villig til å gå glipp disse inntektene og hva det vil kreve av deg å komme tilbake til yrkeskarrieren den dagen du ønsker det.
  • Krev kompensasjon. Dersom du jobber deltid eller ikke i det hele tatt i perioder mister du blant annet pensjonsopptjening. Pensjon deles ikke ved en skilsmisse. Sørg derfor for å få en form for kompensasjon fra din partner dersom du ofrer deg for familien i perioder. Dette kan for eksempel være midler til pensjonssparing, eller større eierandel i bolig.
  • Søk hjelp. Det kan lønne seg å søke råd fra en ekspert dersom du føler deg utsatt. Både advokater og finansielle rådgivere kan gi deg gode råd.

Som Premium-kunde i Nordea kan du få gratis juridisk rådgivning

Del denne artikkelen

Relaterte artikler