boligboble visning
sommerjobb sparer
Som ung og uerfaren i arbeidslivet fant jeg meg i ting jeg ikke burde
Skulle forholdet ta slutt vil hun stå der på bar bakke. Hun føler usikkerhet. Han føler makt. Hun føler seg fanget i forholdet.
Pengene hans holder henne fanget i forholdet
Gjør et forsøk på å holde følelsene utenfor når du skal kjøpe bolig. Ikke lett, men lurt, skriver forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Boligprisene kan falle mer i Oslo

Boligprisene faller, og det kan bli enda lavere priser fremover, spår ekspertene i Nordea Markets.

Den månedlige prisstatistikken fra Eiendom Norge viste nedgang i boligprisene på 1,1 prosent i mai. Prisnedgangen skiller seg klart ut i forhold til trenden for vårmåneden de siste årene, og er den svakeste registrerte siden prismålingene startet for 14 år siden.

Overrasket

– Vi var overrasket over at boligprisene samlet for Norge falt. Men en nærmere kikk på tallene viser at det er bare i Oslo at det faller, i alle andre store byer er det fortsatt vekst. Vi har lenge varslet et omslag i Oslo, og er ikke overrasket over at det faller her. Det er her prisene har økt mest og  her de nye boliglånsforskriftene slår hardest. Samtidig vokser tilbudssiden kraftig i Oslo, det bygges mange nye boliger her, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Adm. direktør Snorre Storset i Nordea Norge.

Prisnedgangen i Oslo var alene på 1,4 prosent i mai. Bruce tror det er risiko for at prisene vil falle ytterligere i hovedstaden.

– I Oslo korrigere prisene ned etter en ekstrem oppgang. Forventningen kan bli avgjørende fremover . Særlig i Oslo kan forventninger om fall bli selvforsterkende. En del vil kanskje velge å selge før de kjøper, noe som kan gi mange boliger på markedet i forhold til kjøpere i en periode, sier Bruce.

Boliglånsforskriftene påvirker markedet

Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge, sier det særlig er de nye boligforskriftene som påvirker markedet nå.

– Vi tror nok at de nye boligforskriftene kan forklare en del av skiftet vi nå ser i markedet. Særlig i Oslo har dette spilt en rolle for aktivitetsnivået. Det er særlig grensen på fem ganger inntekt som har effekt. Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønske om å kjøpe en ny bolig, sier Storset.

Fortsatt økende priser rundt om i landet

Prisfallet var kraftigere enn ventet for de fleste, men for store deler av landet er det fortsatt økende priser. Det bildet vil trolig vedvare, sier Bruce i Nordea Markets.

– I store deler av landet regner vi med fortsatt moderat prisvekst, men i Oslo er det risiko for et videre fall. Men vi tror heller ikke på noe krakk. Det er mer snakk om en sunn korreksjon, med en langt bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel enn på lenge.

Kjøpe bolig? Her er en steg for steg-guide.

Les også: – Ikke forelsk deg på visning

Del denne artikkelen

Relaterte artikler