Forbrukerøkonom Elin Reitan hjalp familen med å spare 10.000 kroner.
Valuta for pengene
Reise i ferien? Bilde av et par på ferie i svømmebasseng med utsikt over storby
Ti tips som holder ferieøkonomien i sjakk

Dette bør alle gjøre med skatte- og feriepengene

Slik unngår du at pengene forsvinner ubemerket ut av kontoen din.

I disse dager er det mange som har en litt mer velfylt konto enn normalt. Feriepengene har kommet, eller kommer snart, inn på konto og denne utbetalingen er normalt større enn den vanlige lønnen din.

Les også: Derfor bør du ha to reiseforsikringer

Slik regnes feriepengene

Feriepenger tjenes opp året før du avvikler ferie, og betales ut istedenfor lønn. Feriepengeordningen er over 50 år gammel, og ble innført i en tid da folk flest hadde strammere privatøkonomi og kredittkort ikke eksisterte. For å sikre at folk hadde penger til ferien avsatte arbeidsgiver en viss prosentsats, som en form for tvungen sparing. Til tross for at mye har skjedd siden innføringen av feriepengeordningen eksisterer den fortsatt i dag. Og det er det nok mange som er glade for.

Feriepenger skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Er du over 60 år har du rett på minimum 12,5 prosent. Har du fem ukers ferie er den ordinære satsen 12 prosent, eller 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år. Det er lønnen for 2016 som legges til grunn for utbetalingen.

Skattepengene kommer

I tillegg til feriepengene er det er det en del som får utbetalt skatteoppgjøret sitt i juni. Er du en av dem som får igjen penger på skatten nå går du kanskje en sommer med en velfylt konto i møte.

Men før du begynner å dra kortet vil jeg anbefale deg å legge en plan for hvordan du har tenkt å forvalte pengene dine. De ekstra midlene har nemlig en tendens til å sive ut av kontoen, nesten ubemerket. Med en plan sikrer du i hvert fall at pengene går til det formålet du ønsker.

Nå har også mange en gyllen mulighet til å friskmelde privatøkonomien og gjøre den mer robust.

Her er fem tips:

1. Kvitt deg med dyr gjeld

Med ekstra penger på konto har du en fin anledning til å kvitte deg med kredittkortgjeld og forbrukslån. Makter du å slette denne dyre gjelden går du også en lysere sommer i møte, rent økonomisk sett.

2. Få ned gjeldsgraden på boliglånet

Mange har strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. Benytt anledningen til å få ned gjeldsgraden på boliglånet ditt og betal ned så mye du makter, etter du har prioritert nedbetalingen av den dyre gjelden.

3. Spar

Økonomien din blir mer robust med en buffer som du kan tære på behov. Med ekstra penger på konto kan du benytte anledningen til å spare deg opp en buffer. En buffe bør bestå av to til tre månedslønner. Du kan også sette av penger for fremtiden. Stadig flere nordmenn ser verdien av å spare i fond og aksjer. Med litt ekstra penger på konto har du kanskje rom i økonomien til å starte en månedlig spareavtale?

4. Husk å legge av penger til ferien

Det er viktig å ikke bruke opp alt du har. Det er fint å ha rom for å kose seg litt ekstra i ferien. Dessuten bør du unngå å feriere på lånte penger.

5. Invester i noe du ønsker deg

Dersom det er noe du lenge har tenkt på å investere i har du nå en god mulighet til å realisere drømmen. Det er bedre å bruke penger du har enn å dra kredittkortet til dette formålet.

Kom i gang med spareavtale

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler