Bilde av vår robot Nova. Chatboten Nova er bankens mest effektive medarbeider.
Vil du snakke med en robot?
Forbrukerøkonom Elin Reitan hjalp familen med å spare 10.000 kroner.
Dette bør alle gjøre med skatte- og feriepengene
Foto: European Central Bank

Valuta for pengene

«Plastic fantastic» eller «cash is king»? Slik unngår du valutasmell i ferien.

Sommeren er for mange synonym med utenlandsk valuta. Nøye planlagte bunker med Pesetas, Lire, Francs eller Escudos er en saga blott. Euroen og digitalisering av betalingen, selv på de minste greske øyer har gjort turistlivet langt enklere, men det er fortsatt noen triks å ta med seg på tur, både for å spare penger, og sikre likviditet i utlandet.

I EUROMODUS: Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan

På flyplassen

Det kan være betryggende å ha lokal valuta allerede før du setter deg på flyet, og ta ut penger i minibanken på flyplassen du reiser fra. Sannheten er at det lønner seg å ta ut startkapital på flyplassen når man først har landet i ferieland.

– Reisevalutaen er billigere ved ankomststedet så det er lurt å vente med å ta ut kontanter til du ankommer feriestedet, sier Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Dersom du er usikker på om du vil få tilgang til en minibank på flyplassen når du lander, og du har behov for noen kontanter for å komme deg til og fra hotellet eller ferieboligen din, kan det være greit å ta ut et lite beløp før du drar. Men å hamstre kontanter før du reiser ut av landet er ikke noe jeg ville gjort. Foruten at det er lite økonomisk, er det lite praktisk å reise med mye kontanter, er et av Reitans mange reiseråd.

– En av mine kolleger opplevde dette på en langhelg til Polen for et par uker siden: Før avgang tok han ut 400 PLN på en norsk flyplass. Det kostet ham 1033 NOK, inkludert uttaksgebyr. To dager senere tok han ut 400 PLN lokalt med samme kort i Gdansk. Da ble han belastet 933 NOK, og sparte nøyaktig 100 kroner. Verdt å tenke på.

På stedet

Norge ligger langt foran andre land når det gjelder elektronisk betaling, så du vil nødvendigvis havne i situasjoner der kontanter er eneste gangbare betalingsmiddel i utlandet. Ha derfor alltid kontanter på deg. Husk at små sedler er «hard currency» her. I Euroland bør du begrense deg til sedler fra 20€ og nedover. 50€-sedler vil bli tatt i nærmere øyesyn, men akseptert de fleste steder (dog kanskje ikke for småkjøp). Fra 100€ og oppover derimot, kan du komme til å slite med å få gjort opp for deg i for eksempel dagligvarebutikker.

KNEKK FARGEKODEN: Som du ser er fargene på de mest brukte eurosedlene de samme som tilsvarende norske sedler – med nesten samme pengeverdi

Ti-gangern for Euroen

En tommelfingerregel for å vite hva euro-priser er i norske kroner er å gange med ti. Og så er de vanligste eurosedlene trykket i (nesten) samme farge som deres motpart i norske kroner.

Lag en valutaoversetter

Skal du reise til et land med en valuta som er litt vrien å ta hoderegning på, kan det være lurt å ha din egen «valutaoversetter» lett tilgjengelig. Du kan for eksempel laste ned en valuta-app til din smartphone, som fungerer som en valutakalkulator.

– Men husk at disse appene gjerne bruker mobildata, og det kan fort bli dyrt i land utenfor EØS/EU, advarer Reitan. Et tips kan være å lage en liten huskelapp man oppbevarer i lommeboka.

Her er et eksempel på en valutatabell basert på en rundreise i sørøst-Asia:

  100 500 1000 2000 5000 10000
Thailandske bhat 25 kr 125 kr 250 kr 500 kr 1250 kr 2500 kr
Vietnamesiske dong (i 1000) 37 kr 185 kr 370 kr 740 kr 1850 kr 3700 kr
Malaysiske ringgit 200 kr 1000 kr 2000 kr 4000 kr 10 000 kr 20 000 kr
Singapore Dollar 610 kr 3500 kr 6100 kr 12 200 kr 30 500 kr 61 000 kr

Sunn kortfornuft

Det er som regel billigere å dra kortet ved varekjøp enn å ta ut kontanter i minibank. Du får både bedre kurs og betaler mindre i gebyr. Pass også på å ta ut i lokal valuta, dersom terminalen /minibanken ber deg velge mellom lokal valuta, eller ferdig vekslet til norske kroner!

– Dette vil jeg si er regelen uten unntak. Velger du å betale i norske kroner er det utsalgsstedet som bestemmer kursen, og denne er ofte dårligere enn den kortutsteder tilbyr. Dessuten kan du bli ilagt et gebyr, noe som gjør denne løsningen enda dyrere, sier Reitan.

Varen du kjøper er som regel også forsikret dersom du betaler den med kredittkort!

Sjekk mobilbanken regelmessig

Det kan også være lurt å kikke innom nettbank – eller mobilbanken regelmessig, for å sjekke at dine trekk stemmer overens med dine transaksjoner.

– Banken følger med på eventuelle uregelmessigheter, men det ligger en god ekstra sikkerhet i å sjekke mobilbanken for transaksjoner et par ganger i uka, for å være på den sikre siden. Kortbruk er sikkert, men svindel kan forekomme, sier Elin Reitan.

– Ta kontakt med banken umiddelbart dersom du oppdager suspekte trekk på konto.

Ikke Nordea på mobilen? Last ned Mobilbanken for iOS eller for Android.

Og for all del:

– Hold hånden over tastaturet når du slår inn din pin-kode, la aldri kortet ditt komme ut av syne, ta vare på kvitteringer og legg aldri igjen kortet ditt i baren, formaner Elin.

Dobbelt opp

Ta med deg to kort på reisen! Det ene lar du ligge i hotellets safe, det andre bærer du med deg.

– Dette sikrer deg mot å bli pengelens dersom du skulle miste eller bli frastjålet det ene kortet! Husk å alltid ha med nummeret du skal ringe for sperring av kort. Det finnes dessverre ikke per i dag et felles nummer for sperring av kort fra forskjellige banker, så sørg for å ha numrene til dine forskjellige bankforbindelser og kortselskaper lett tilgjengelig!

Les også: Derfor bør du ha to reiseforsikringer

Vel hjemme igjen

Æsj. Ferien er over. Men hjemme best, ikke sant? Sjekk kontoen opp mot kvitteringer. Skulle du oppdage mistenkelige uttak eller trekk, bør du ta kontakt med kortutsteder umiddelbart. Har du levd som en konge på krita, og betalt mye av sommerens utskeielser med kredittkort, bør du absolutt prioritere å nedbetale denne forbruksgjelden før rentene gjør ferien din til dyr, gammel moro.

– Det er ganske enkelt å stramme inn på hverdagssløseri, sier Reitan, som mener kredittkortet fortjener en ferie etter din ferie!

Du vil fort spare tusenlapper i løpet av få uker ved å kutte ut for eksempel:

 • Kaffe latte på vei til jobb
 • Kioskvarer på bensinstasjonen
 • Impulskjøp
 • Taxi
 • Stump røyken
 • ShopStop i to måneder (du må ikke ha nye klær)
 • Tenk deg om når du handler: «Trenger jeg det?»
 • Dropp restaurantbesøk
 • La kredittkortet få hvile hjemme en stund
 • Fyll opp vannflaska med vann fra springen
 • Spar opp småbeløpene på en egen sparekonto med MikroSpar

Flere forbrukertips? Følg Elin Reitan på Facebook her

NYT FERIEN, OG GOD SOMMER!

Del denne artikkelen

Relaterte artikler