Kvinne og mann sitter i sofaen og ser på noe sammen på pc IPS
GRUNN TIL Å SMILE: Administrerende direktør Randi Marjamaa i Nordea Liv synes det er gledelig at å bli valgt ut i en prosess der alle pensjonsleverandørene var med. Foto: Nordea
– Endelig, dette har vi ventet på
Mange frykter boligboble

– Revurder forholdet dersom partneren har pengeproblemer

Spesielt kvinner skyr de med trøblete økonomi.

Pengeproblemer kan være svært ødeleggende for et forhold. Det viser en undersøkelse YouGov har gjort på oppdrag for Nordea. Her svarer nær 70 prosent at de ville avbrutt et forhold om de fant ut at partnerne bevisst skjulte gjeld, eller hadde store forbrukslån.

– Jeg tror mange synes dårlig økonomisk sans er ganske usexy. Samtidig kan en partners pengeproblemer fort få store konsekvenser også for deg, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun utdyper:

– Leier dere bolig sammen, for eksempel, kan du selv få store problemer om partneren ikke betaler sin andel av husleien i tide. Enda større risikosport er det å kjøpe bolig sammen med en dårlig betaler. I verste fall kan boligen ende på tvangssalg eller du blir tvunget til å betale også din partners andel av boliglånet.

Avtal møte med en bankrådgiver her.

Viktig med kommunikasjon

I undersøkelsen kommer det videre frem at halvparten ville avbrutt den romantiske relasjonen med en potensiell partner dersom han eller hun var unnvikende med å betale sin del av felles aktiviteter. Nesten like mange ville avbrutt forholdet dersom personen hadde betalingsanmerkninger.

– Dessverre er det gjerne slik at det tar tid før man blir bevisst partnerens pengeproblemer. En åpen og ærlig dialog om økonomi helt fra starten av forholdet er viktig for å gjøre det lettere å avdekke og innrømme økonomiske problemer.

– Ta pengepraten tidlig, oppfordrer forbrukerøkonom Elin Reitan.

Hun oppfordrer par til å snakke om økonomi i en tidlig fase i forholdet.

– Det er ikke spesielt romantisk å snakke om økonomi i et forhold, men det er nødvendig og viktig. Hva slags forhold din partner har til økonomi og penger kan få stor betydning for det livet dere skal leve sammen. Allikevel er det mange som styrer unna pengepraten. Noe som er et paradoks da mange forhold går i oppløsning på grunn av uenigheter i økonomien, sier Reitan.

Se også: Slik lager dere en samboerkontrakt

Skeptiske kvinner

Selv om det er tydelig at økonomisk ryddighet er viktig både for menn og kvinner i valg av partner, viser undersøkelsen at kvinner er langt mer kritisk til pengeproblemer enn det menn er.

– Det kan være en fordel å reflektere litt over hvilket liv du kan ha i vente om du skal leve sammen med noen som sliter økonomisk. Er ikke den potensielle partneren i stand eller villig til å endre seg, er det gode grunner til å revurdere relasjonen, sier Reitan.

Tips

Kommuniser

Allerede tidlig i forholdet bør dere snakke om forventinger og forhold til egen og felles økonomi. Mange kvier seg for å ta denne praten. Men det er viktig og noe dere senest bør gjøre når dere planlegger å flytte sammen. Har dere en åpen dialog om økonomi blir også økonomipraten mindre tabubelagt, noe dere kan dra nytte av senere i forholdet.

Vist støtte og sett krav

Har partneren din pengeproblemer er det hensiktsmessig å støtte partneren din. Men samtidig sette krav slik at vedkommende kan motiveres til å komme seg ut av pengeproblemene. Hjelp gjerne hun eller han med å skaffe seg oversikt over gjelden sin, samt lage en plan for nedbetaling.

Unngå økonomiske avtaler

Har partneren din pengeproblemer er det gode grunner til å være litt på vakt. Blant annet bør du ofte unngå å låne bort penger eller skrive under på verdipapirer som kan sette din egen økonomi i fare. Bor dere sammen er det viktig å ha separate kontoer og dele opp økonomien slik at du unngår å forsørge den andre.

Ingen bjørnetjenester

Selv om det er fristende å redde partneren din ut av pengekrisen gjør du hun eller han bare en bjørnetjeneste. Det er den som sliter med økonomien som må ta tak i problemene sine, gjøre opp for seg. Samt innarbeide gode rutiner som gjør at han eller hun unngår å havne i et økonomisk uføre igjen.

Resultater

Hvilke økonomivaner ville fått deg til å slutte å date en potensiell ny partner?

• Bevisst skjuler gjeld: 68 %
• Har store forbrukslån: 67 %
• Er unnvikende når det gjelder å betale hans/hennes del av felles aktiviteter: 49 %
• Har betalingsanmerkninger: 45 %
• Kommer med tomme økonomiske løfter: 38 %
• Er gjerrig: 28 %
• Stiller kritiske spørsmål til mitt forbruk: 15 %
• Bruker for mye penger på egne hobbyer: 15 %
• Er ikke flink til å spare: 15 %
• Annet: 1 %
• Ingen av forholdene nevnt ovenfor: 6 %
• Vet ikke: 8 %

Avtal møte med bankrådgiver her

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler