Bilde av den nye 200-seddelen. En torsk pryder seddelen.
Forbrukerøkonom Elin Reitan påpeker at én ubetalt regning kan føre til at boligdrømmen ryker.
Derfor blir kvinner pensjonstapere
800.000 nordmenn har i dag spareavtaler. Bilde av leder Petter Hermansen i Nordea Fondene.
800.000 har knekt koden

Nå kan du betale med en torsk

Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland er byttet ut med et vikingskip og en torsk. Neste uke kommer de nye 100- og 200- lappene i sirkulasjon over hele landet.

Det er 100- og 200- lappen som først byttes ut, når Norges Banks nye seddelserie lanseres 30. mai. Du vil fortsatt kunne bruke de gamle sedlene ett år frem i tid, altså til 30. mai 2018. Om ett års tid kommer også ny 50- og 500-lapp. Sist ut er 1000-lappen som kommer i 2019.

Hvorfor trenger vi nye sedler?

I hovedsak er det for å gjøre dem sikrere. De nye sedlene har nemlig ikke bare oppgradert design, men også nye sikkerhetselementer. Det gjør at disse sedlene er vanskelig å forfalske, og de er de sikreste som noen gang er laget. På Norges Bank sine nettsider kan du lese mer om sikkerhetselementene.

Det er helt nødvendig med en oppgradering siden den teknologiske utviklingen medfører at forfalskere får bedre metoder, og landene rundt oss har oppgradert sine sedler. Selv om forfalskning er lite utbredt i Norge, kan vi ikke risikere å bli dårligst i klassen, skriver Norges Bank på sine nettsider.

Les flere nyheter på Nordea News.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler