Reise i ferien? Bilde av et par på ferie i svømmebasseng med utsikt over storby
boligboble visning
– Oslo det mest sårbare boligmarkedet nå
Aksjesparekonto er en skattegave fra regjeringen.
Gjør dette grepet med fondssparingen i år

Hvor har det blitt billigere å reise?

Noen ferieland har blitt billigere å reise til det siste året, mens andre har blitt dyrere. Her ser du hvordan utviklingen i kronekursen slår ut på reisekassa foran ferien.

Kursen på den norske kronen har svingt veldig gjennom det siste året, og det lå lenge an til at utviklingen i vekslingskursen foran årets sommerferie ville være gunstig for Ola og Kari. Den siste tiden har verdien av kronen imidlertid falt tilbake.

Vi har bedt valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets gå igjennom de mest aktuelle reisevalutaene for Ola og Kari.

– Noe har blitt litt billigere det siste året, mens andre land vil du måtte ut med mer enn for ett år siden. Kronekursen svinger med utviklingen i oljeprisen, men den siste tiden har vi sett en svekkelse i verdsettingen av kronen, sier Eek-Nielsen.

Se til Sverige

Britiske pund og svenske kroner har begge blitt billigere de siste 12 månedene. Pundet er rundt 6 prosent rimeligere, mens svenske kroner er ned 4 prosent. 1. mai handles ett pund for 11,10 kroner, mens 100 svenske kroner koster i overkant av 97 norske. Svekket er også tyrkiske lira, som handles rundt 12 prosent rimeligere enn for ett år siden eller 241 norske for 100 tyrkiske.

– Tidligere i vår var nok forskjellene enda større. Pundet har på det meste vært ned med 23 – 24 prosent i forhold til kursen ved starten av 2016, men dessverre for reiseglade får man si, har kronekursen falt tilbake gjennom vårmånedene, sier Eek-Nielsen.

Meksikanske pesos har hatt en tøff utvikling i markedene etter at det ble kjent at Donald Trump ble valgt til president i USA. Trump har truet med å skrote en frihandelsavtale med sin største handelspartner Mexico og innføre skatt på penger som sendes over landegrensen til naboen i sør. Kursen har i perioder vært ned 25 prosent, men etter hvert som frykten for radikale tiltak har blitt moderert har også kursen svingt tilbake. Per nå handles meksikanske pesos til tilnærmet lik kurs som for ett år siden. 100 meksikanske pesos koster nå 45,3 kroner.

Fikk du med deg denne?: Valuta for pengene

Flere er blitt dyrere

Valutasorten som de fleste nok vil forholde seg til er euroen. Her har svingningene vært mindre, og den siste tiden er også kursen på euro steget slik at du nå må ut med mer enn for ett år siden. 1. mai handles en euro for rundt 9,38 kroner.

Skal du til USA er utviklingen verre. Her har kronekursen svekket seg, slik at du må ut med rundt 7 prosent mer for dollaren enn for ett år siden. 1. mai er vekslingskursen 8,6 kroner for en dollar. Også thailandske baht har blitt rundt 7 prosent dyrere, og 100 thailandske baht koster nå 24,9 kroner.

Eek-Nielsen forventer imidlertid en sterkere norsk krone fremover.

– Vi forventer at den norske kronen vil snu den fallende trenden og styrke seg utover vårmånedene. Mot euroen venter vi at kursen kan falle til 8,50 kroner i løpet av året. Det samme gjelder dollarkursen, hvor den norske kronen vil styrke seg, sier Eek-Nielsen.

Finn mer informasjon fra Nordea Markets her.

I denne grafen ser du hvordan kursen på norske kroner har utviklet seg de siste 12 månedene. 100 er utgangspunktet, og lavere tall betyr prosentvis billigere reise for deg med norske kroner.

Grafen viser utviklingen i kronekursen det siste året. Alle vekslingskurser er satt til 100 for ett år siden, og utviklingen viser prosentvis endring siden da. Valutasorter med verdi under 100 betyr at den norske kronen har styrket seg.

 

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler