Nå kan du som selvstendig næringsdrivende spare mer til pensjon.
800.000 nordmenn har i dag spareavtaler. Bilde av leder Petter Hermansen i Nordea Fondene.
800.000 har knekt koden
GRUNN TIL Å SMILE: Administrerende direktør Randi Marjamaa i Nordea Liv synes det er gledelig at å bli valgt ut i en prosess der alle pensjonsleverandørene var med. Foto: Nordea
– Endelig, dette har vi ventet på
BESTE KAPITALFORVALTER: Nordea får førsteplassen i Kantar Sifo Prosperas kåring av beste kapitalforvalter i Norge. Foto: Nordea

10 tips når du skal spare i fond

Robert Næss har vunnet flere priser som fondsforvalter. Her er hans 10 beste tips for deg som vil spare i fond.

– Det har blitt vanligere med fondssparing de siste årene, også i Norge. Lav rente gjør det jo naturlig å lete etter alternativer, men jeg tror også det at flere har gått over til innskuddspensjon har økt interessen. Folk må nå ta større ansvar for hvordan økonomien blir når man blir gammel, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.

Investeringsdirektør Robert Næss

Han forvalter en portefølje på 23 milliarder euro bare i globale aksjer. I tillegg er hans fond med norske aksjer på tre milliarder kroner. Dine Penger kåret hans Nordea Stabile Aksjer til beste globale aksjefond i 2015, med en årlig avkastning på 18,4 prosent de siste fem årene. Her er Roberts ti beste råd til deg som vil spare i fond.*

Her kommer du i gang med fondssparing.

1. Når trenger du pengene?

Aksjer gir best avkastning på lang sikt, men det er vanskelig å vite hvor lenge en må være i aksjemarkedene for å være sikker på å få pengene igjen. De som gikk inn i det amerikanske aksjemarkedet i 1928, måtte vente helt til 1943 før de fikk pengene igjen.  Dette er den lengste perioden i nyere tid i USA, og er basert på den kjente økonomens Robert Shillers data fra 1871. I Norge tok det nesten ti år å få igjen pengene dersom man investerte i april 1973. Det betyr at hvis du trenger å ha alle pengene tilbake innen ti år, så bør du ikke plassere alle pengene i aksjer og en del av porteføljen bør investeres i renter.

2. Ikke vær grådig

I 2009 steg det norske aksjemarkedet med 70%. For de som var investert i  1979 var avkastningen enda hyggeligere med  177% på ett år. Avkastningen i aksjemarkedet er egentlig satt sammen av to faktorer. Det ene er den avkastningen som bedriftene typisk får på sine egne investeringer på lang sikt. Det andre er støy. Støy er den delen som gjør at aksjemarkedet noen ganger stiger mye og andre ganger faller mye. Hvis du skal investere i aksjer så er det den første faktoren det er best å forholde seg til. Selv om bedriftene ofte forventer god lønnsomhet, så har den lange historikken vist at de typisk greier å gi en årlig avkastning som er 5% høyere enn renten. Det betyr at man skal være fornøyd med 7-8% langsiktig avkastning i aksjemarkedet.

3. Vær gniten

Det er vanskelig å skaffe avkastning, så pass på at det ikke blir for mye kostnader når du investerer.

4. Ikke forhast deg

Selv de fremste ekspertene i finansmarkedene sliter med å finne ut når du skal kjøpe aksjer. Det tryggeste er derfor å investere i fond over en lengre periode og ikke alt på en gang.

5. Kjøp litt mindre enn du skal

Et godt tips dersom du for eksempel har planlagt å investere 100.000 kr i aksjer, er å holde igjen for eksempel 10.000 kroner. Disse kan du ha på bank inntil aksjemarkedet faller. I stedet for å bli bekymret og vurdere om du skal ta ut pengene er det akkurat nå du skal investere mer.

6. Du skal ikke handle fond

De fleste selger ikke huset sitt for å kjøpe det tilbake senere når de leser at økonomien i USA eller Japan forverrer seg. Hvorfor skal en gjøre det med fond? Aksjemarkedet har faktisk steget mest akkurat i de periodene økonomien sliter. Det faller gjerne i forkant av en mulig nedgang i økonomien, men det er vanskelig for de fleste å vite.

7. Salg = Salg

De fleste elsker å shoppe når de ser salg. I aksjemarkedet er det fokus på det motsatte når aksjekursene raser. Husk at et fall i aksjemarkedet er det samme som et salg ellers; lavere priser for samme vare.

8. Kjedelig er bra

De som investerte tidlig i Facebook, Google og Tesla tjente fryktelig mange penger og mange tror at det er slike selskaper man må finne for å få god avkastning i aksjemarkedet. Fotballspilleren Messi er en verdens best betalte, men det betyr ikke at det er lønnsomt å satse på fotball. I Norge er det 470.000 fotballspiller og kun 0,02% kan leve av det. Selv om et par av de tjener riktig godt, så kan det ikke sammenlignes med elektrikere, sykepleiere eller andre yrker hvor de aller fleste får jobb. Sånn er det også i aksjemarkedet. I stedet for å satse på vinneren så kan en investere i gode trauste selskap som tjener penger hvert år.

9. Tenk internasjonalt

Det finnes mange gode selskaper i Norge, men ved å investere bredere så får man et større utvalg av selskaper og en reduserer sannsynligheten for at jobben ryker og aksjeporteføljen faller på samme tid.

10. Sov godt om natten

Dersom du bekymrer deg over investeringen har du trolig tatt for høy risiko.

I år gjør du lurt i å følge med på lanseringen av Aksjesparekonto, større frihet til å handle fond uten å utløse skatt på gevinst.

Begynne å spare i fond?

Sjekk her

* Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler