Forbrukerøkonom Elin Reitan hjalp familen med å spare 10.000 kroner.
Dette betyr det franske valgresultatet
Vi jakter gründerideer. Nå kan du søke om plass i neste runde av The Factory.
Jakter nye gründerideer

Slik sparte familien 10.000 kroner i måneden

Små grep, kan utgjøre ganske mye.

Som forbrukerøkonom hender det at folk spør meg om jeg kan gå igjennom økonomien deres. Etter å ha gått gjennom kontoutskriftene til en gjennomsnittsfamilie var det innlysende at de sløste unødvendig mye med pengene sine. Foruten å ha et slapt forhold til sine finansielle avtaler, gjorde daglige og planløse turer til matbutikken og små, men hyppige kjøp i hverdagen til at pengene rant unødvendig fort ut av kontoen. Med noen små justeringer klarte familien å spare 10.000 kroner i måneden.

Her er fem grep du selv kan gjøre for å spare penger:

1: Skriv budsjett

Ønsker du å redusere forbruket ditt og få mer ut av pengene dine, anbefaler jeg deg å starte prosessen med å skrive et budsjett. Den enorme velstanden i Norge bidrar til at få nordmenn tar seg bryet å skrive budsjett. Det er synd, for selv om du har god råd er det mange gode grunner til at budsjettskriving er viktig og riktig. Budsjettet bidrar nemlig til at du får mest mulig ut av pengene dine, blant annet ved å synliggjøre sparepotensialet ditt og ved å gjøre deg mer bevisst på forbruket ditt. Dette bidrar gjerne til at du tenker deg litt ekstra godt om, før du drar kortet.

2: Kutt matbudsjettet

Mange har et unødvendig høyt matbudsjett. Familien, som jeg gikk gjennom økonomien til, hadde skyhøye matutgifter. Kontoutskriftene viste at de var innom matbutikken nærmest daglig, og til og med opp til flere ganger om dagen. Ved å planlegge ukesmenyen, skrive handleliste og kutte antall turer til butikken kunne familien nærmest halvere matbudsjettet sitt, og sparte dermed 6.000 kroner i måneden.

Jeg tror mange norske familier kan kutte matbudsjettet sitt drastisk. I følge Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) kan en gjennomsnittsfamilie klare seg på rundt 6.000 kroner i mat og drikke, per måned. Går du inn for det kan du kutte denne budsjettposten ytterligere.

3: Kast mindre mat

Har du dårlig samvittighet for at du kaster mye mat? Du er ikke alene. Nordmenn kaster store mengder med mat i søpla. Mye av denne maten kunne vi fint ha spist, men da vi gjerne følger datomerkingen slavisk samtidig som vi planlegger matinnkjøpene dårlig er matsvinnet til den enkelte nordmann svært høyt. Indirekte kaster du da store deler av lønnen din i søpla.

Du reduserer matsvinnet ditt betraktelig ved å planlegge innkjøpene dine bedre, og følge datomerkingen litt mindre slavisk. Husk at det er stor forskjell på «best før»- og «siste forbruksdag»-merking. Mat med lang holdbarhet merkes gjerne med «best før» og kan ofte spises lenge etter datostemplingen er gått ut. Er matvarene oppbevart uåpnet og ser, lukter og smaker normalt, kan de ofte spises lenge etter datostemplingen.

4: Kutt lommetyvene dine

Hverdagen innbyr til mange kjøpsopplevelser, og disse tapper sakte, men sikkert kontoen vår. Familien som fikk en gjennomgang av sin økonomi ble overrasket over hvor mye de sløste i hverdagen. Og det ble fort tydelig for dem at de små kjøpsdryppene summerte seg til flere tusenlapper hver måned. En kaffelatte på vei til jobb, mat i kantina hver dag, vann på kiosken, en pølse på bensinstasjonen – listen over lommetyver var lang.

Ønsker du å kutte forbruket på lommetyvene er det lurt å regne ut hva du har brukt på dem de siste seks til tolv måneder. Da får du vite hvor du sløser mest, og hvor det er størst rom for innsparinger. Da er det lettere å begynne å kutte forbruket. Med en visuell oversikt over forbruket blir du også gjerne litt mer bevisst før du drar kortet neste gang.

5: Gå gjennom dine finansielle avtaler

Jeg anbefaler alle å gå gjennom sine økonomiske avtaler et par ganger i året, for å sjekke at du har den beste boliglånsrenten, de riktige forsikringene, den billigste strømleverandøren og det mest optimale mobilabonnementet for deg. Jovisst er dette kjedelig, men det er gøy å spare penger. Sparepotensialet stort for familien på dette området, og bare ved og reforhandle boliglånsrenten og endre på forsikringene sine sparte de nesten 12.000 kroner i året. Eller en tusenlapp i måneden.

Totalt sparte altså familien over 100.000 kroner i året på å gjøre noen små, men svært betydningsfulle grep. Kanskje har du et lignende sparepotensial?

Kom i gang med spareavtale

Sjekk her

Fikk du med deg denne?: Fem tips som gjør lommeboka klar for ferie

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler