hyttedrøm hytta
Vi jakter gründerideer. Nå kan du søke om plass i neste runde av The Factory.
Jakter nye gründerideer
skattemeldingen bryllup
Alt du trenger for å sjekke skattemeldingen
www.wetouch.dk mail@wetouch.dk +45 3920 2224

Slik blir hyttedrømmen mer realistisk

Her er forbrukerøkonomens fem tips.

Jeg tror mange nordmenn bærer på en hyttedrøm. For det ligger på mange måter i den norske folkesjela å tilbringe påsken på en fjellhytte med skiløyper rett utenfor døra. Kjøp av fritidsbolig i utlandet er det også mange som trakter etter. Men hyttedrømmen koster.

Og til tross for lave utlånsrenter er det ikke uvanlig at en vanlig hytte koster deg opp mot 100.000 i året, og vel så det når alle kostnader ved å eie hytte regnes inn.

Her er fem tips som gjør hyttedrømmen mer realistisk:

– Det betyr at prisen for å tilbringe en natt på hytta fort bli ganske høy. Før du blir hytteeier er det derfor lurt å tenke gjennom hvor mange døgn du tror du vil tilbringe på hytta i løpet av et år, samt regne ut hva døgnprisen blir. Spør deg så om du mener prisen er verdt det, tipser forbrukerøkonom Elin Reitan.

1. Gå sammen med venner og familie

Hyttedrømmen blir fort mer realistisk om du kjøper sammen med familie eller venner. Vurderer du dette er det viktig å tenke godt gjennom hva det betyr å eie noe sammen med andre. Det er viktig å lage gode regler for bruk og betaling, samt nedfeller dette skriftlig. Felleseie er nemlig grobunn for konflikter, og det er viktig å ha det praktiske i orden.

2. Senk standarden

Hytter med høy standard og de samme bekvemmeligheter som hjemme er ettertraktede vare. Men dette koster. Er du villig til å gå ned på standarden, og nøye deg med utedo og brønn fremfor innlagt vann, får du hytte til en lavere pris.

3. Tenk beliggenhet

Det er stor variasjon i hytteprisene. Hytter i nærheten av populære skisteder er gjerne kostbare, mens de som ligger litt mer usentralt til kan være langt rimeligere.

4. Lei hytte på åremål

Det er mange hytter du kan leie på åremål, og dette er også en fin måte å teste ut hyttelivet på.

5. Tjen penger på hytta

Du kan tjene penger på å leie ut hytta. Bruker du hytta jevnlig, mesteparten av året, kan du leie ut hytta helt skattefritt for 10.000 kroner i året. Av inntekter ut over dette er 85 prosent skattepliktige. Utleie kan også være en fin måte å finansiere hyttedrømmen på, men er dette planen din vil jeg anbefale deg å lage realistiske kalkulasjoner i forkant. Både pris og belegg avhenger av mange faktorer og vil endre seg over tid, og dette bør du ta med i beregningen før du satser på at utleie skal finansiere hyttedrømmen din.

Les også: Tjen penger på hytta

Del denne artikkelen

Relaterte artikler