konfirmasjon
Slik gjør du konfirmasjonen billigere
Forbrukerøkonom Elin Reitan hjalp familen med å spare 10.000 kroner.
Slik sparte familien 10.000 kroner i måneden
SONY DSC

Dette betyr det franske valgresultatet

Fra frykt om EUs framtid, er det børsopptur og lettelse i etterkant av det franske valget.

Mange har fulgt første runde av det franske valget med spenning. Vi har spurt våre eksperter om hvordan resultatet fra første runde har blitt mottatt i markedene, og hvordan utsiktene er fremover.

– Markedene fryktet et utfall som ville indikert større sannsynlighet  for en Le Pen seier i andre runde. Hun står for en uforutsigbar og lite markedsvennlig økonomisk poltikk. Le Pen som president betyr økt risiko for en oppløsning av euroen og vil også signalisere at populismen er på frammarsj . Valgutfallet var i tråd med meningsmålingene. Macron fikk flest stemmer og meningsmålingen peker nå klart i retning av en solid seier til Macron i andre runde, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Per Arne Lium og Nordea-strateg Ingvild Borge Gjerde diskuterer det franske valget i podcasten Nordea Insights.

Her kan du høre en egen podcast rundt det franske valgresultatet.

Abonner på Nordeas podcaster.

Oppgang på børsene, sterkere euro

Børsene har reagert positivt på valgresultatet, og også i valutamarkedet har valget gitt utslag.

– Generelt er det høyere risikoappetitt, lettelse og positiv stemning som preger markedene. Aksjemarkedet i Asia har åpnet solid opp, og europeiske og amerikanske markeder kommer til å følge etter. Euroen har styrket seg markert på bred basis og renten på franske statsobligasjoner faller, sier aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Markets.

 Hvorfor er markedene lettet?

 Det er flere grunner til at markedet er lettet. Le Pen fikk mindre oppslutning enn det meningsmålingene antydet. Etter Brexit og det amerikanske presidentvalget var frykten at det motsatte skulle skje. I tillegg fikk Macron flest stemmer, han er markedets favoritt, og er også den av kandidatene som er oppfattet som den sterkeste til å slå Le Pen i siste runde. Og så gjorde også ventreradikale Jean-Luc Melenchon et byks på meningsmålingene nå helt på oppløpet, og det var en frykt for at vi kunne ende opp med Le Pen/Melenchon i siste runde, et marerittscenario for markedet, da dette er to kandidater som begge truer med EU-utmeldelse for Frankrike, som er det markedet frykter, sier Borgen Gjerde.

Bruce understreker at mye av spenningen på forhånd var knyttet til oppslutningen til Le Pen.

– Markedene fryktet et utfall som ville indikert større sannsynlighet  for en Le Pen seier i andre runde. Hun står for en uforutsigbar og lite markedsvennlig økonomisk poltikk. Le Pen som president betyr økt risiko for en oppløsning av euroen og vil også signalisere at populismen er på frammarsj . Valgutfallet var i tråd med meningsmålingene. Macron fikk flest stemmer og meningsmålingen peker nå klart i retning av en solid seier til Macron i andre runde.

Macron favoritt

Valget går nå videre til andre runde, men med klare forventninger til Macron som favoritt.

– I og med at meningsmålinger mot siste runde antyder at Macron vil slå Le Pen med så mye som 28 prosentpoeng, så er det få som tror at Le Pen vil ha en sjanse. Vi ser også at kandidatene for de to store tradisjonelle partiene, Fillon og Hamon, har vært raskt ute og oppfordre sine velgere til å stemme på Macron. Dette er akkurat det man venter vil skje, og basert på reaksjonene i markedet så langt ser vi at markedet allerede begynner å prise inn en seier til Macron. Noe spenning vil det nok være likevel frem mot siste runde 7. mai, man vet jo aldri, det lærte vi av Brexit og det amerikanske presidentvalget, sier Borgen Gjerde.

Meld deg på webinar!

8. mai klokken 09 kan du delta på et eget webinar om markedsreaksjoner fremover knyttet til det franske valget. Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde stiller, og det er mulig å stille spørsmål.

Les mer og meld deg på her

Finn flere analyser fra Nordea Markets her.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler