Nå kan du som selvstendig næringsdrivende spare mer til pensjon.
Nordea-pulsen. I denne episoden av Nordea TV tar ekspertene våre for seg den norske kronen.
Hvorfor er den norske kronen så svak?
konfirmasjon
Slik gjør du konfirmasjonen billigere
BESTE KAPITALFORVALTER: Nordea får førsteplassen i Kantar Sifo Prosperas kåring av beste kapitalforvalter i Norge. Foto: Nordea

Bedre sparemuligheter for selvstendig næringsdrivende

Stortinget har vedtatt nye og bedre regler for selvstendig næringsdrivende.

Nå kan opptil 6 prosent av lønn mellom 1 og 12 G spares til pensjon. Altså en økning fra 4 til 6 prosent. Endringen gjelder fra 1. januar 2017. Det ble bestemt i vårens reviderte budsjett.

Er du selvstendig næringsdrivende har du frem til i dag hatt betydelig dårligere muligheter til pensjonssparing enn andre lønnsmottakere. Gro Handal, pensjonsekspert i Nordea, forteller at bedrifter kan spare hele 7 prosent av lønnen til de ansatte til pensjon, og enda mer for de som har høye lønninger. Til nå har selvstendig næringsdrivende bare kunne spare 4 prosent av næringsinntekten. Denne satsen er nå økt til 6 prosent.

Gro Handal, pensjonsekspert i Nordea

Endringen i sparesats gjelder for inntektsåret 2017, det vil si at du kan øke sparingen nå og få ekstra fradrag for hele året.

– Du kan trekke fra all sparing, og alle utgifter til pensjon, i næringsinntekten, forklarer Handal. Du betaler ingen skatt i sparetiden, skatt betales først ved utbetaling av pensjonen. Samlet gjør skattefavoriseringen og avkastningen dette til den beste sparingen du kan ha, dersom du tjener mer enn 660 000 kroner.

Du må ha høy nok lønn

– Dersom du tjener mindre enn 660 000 kroner (7,1 G) reduseres pensjonsopptjeningen din i folketrygden. Grunnen er at opp til 7,1 G setter staten av 18,1 prosent av inntekten din til pensjonssparing i folketrygden. Et fradrag i næringsinntekten i forbindelse med pensjonssparing, medfører at den pensjonsgivende inntekten blir tilsvarende lavere, påpeker Handal.

Andre muligheter

– Tjener du mindre enn 7,1 G, kan det finnes andre muligheter for deg, sier Handal.

Fra høsten kan du spare i IPS (individuell pensjonssparing), men dette blir da sparing for deg som privatperson og ikke knyttet til næringen du driver. Lurer du på hva som passer best for deg, ta kontakt med oss.

Ta kontakt med oss hvis du er selvstendig næringsdrivende

Ønsker du å etablere en pensjonsavtale eller øke satsene dine? Ta kontakt med oss. – https://www.nordea.no/bedrift/pensjon/tjenestepensjon/kontakt-meg-om-tjenestepensjon.html

Del denne artikkelen

Relaterte artikler