Kjetil Olsen i Nordea Markets,, mener at robotene er løsningen, ikke problemet
800.000 nordmenn har i dag spareavtaler. Bilde av leder Petter Hermansen i Nordea Fondene.
Nå blir det lettere å velge bærekraftige fond
Kvinne og mann sitter i sofaen og ser på noe sammen på pc IPS
Syv tips for å sikre drømmejobben

Tror på bedre vekst i norsk økonomi

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror vi har bedre økonomiske tider i vente. Men hva skjer med renten?

Denne uken la økonomene i Nordea Markets frem nye prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vi ba sjeføkonom Kjetil Olsen dele noen av hovedpunktene.

– Veksten i norsk økonomi tiltar. Det er vel overskriften nå. Vi ser at det blir noe mindre aktivitet i forhold til lavere oljeinvesteringer, men vi tror at effekten fra lave renter, en svak krone og en ekspansiv finanspolitikk trumfer dette, sier Olsen.

Lavere rente lite sannsynlig

I den nye utgaven av Nordeas makroøkonomiske rapport «Nordea Economic Outlook», som ble lagt frem tidligere denne uken, anslår økonomene i Nordea at med tiltagende vekst og noe fallende arbeidsledighet og fortsatt vekst i boligprisene virker et rentekutt lite sannsynlig i Norge, på tross av lav inflasjon.

Nordea publiserte i dag rapporten Economic Outlook. Sjeføkonom Kjetil Olsen mener Norges Bank neppe vil senke renten ytterligere fra dagens nivå.

Nordea publiserte i dag rapporten Economic Outlook. Sjeføkonom Kjetil Olsen mener Norges Bank neppe vil senke renten ytterligere fra dagens nivå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men det skal også mye til for at Norges Bank setter opp rentene.

– I løpet av 2018 regner vi med at arbeidsledigheten har falt noe og at Norges Banks vurdering vil være at vi nærmer oss det vi kan kalle normal kapasitetsutnytting. Skulle utviklingen i euroland overraske på oppsiden og ECB i løpet av 2018 signaliserer høyere renter, kan også en norsk renteoppgang komme på agendaen, sier sjeføkonom Olsen.

Fikk du med deg denne?: Robotene er løsningen, ikke problemet

Oljenedturen går mot slutten

Et lyspunkt er også at oljenedturen kan gå med slutten. Veksten i fastlandsøkonomien har vært svak de siste årene, dratt ned av et kraftig fall i produksjonen i næringer som leverer til oljeselskapene. I løpet av året regner Nordea Markets med at bunnen for oljerelatert virksomhet er nådd.

Samtidig er investeringene på fastlandet i ferd med å ta seg opp, og igangsettingen av boliger øker kraftig. I årene som kommer vil forbrukernes kjøpekraft tilta som følge av lavere prisvekst, noe høyere lønnsvekst og flere i arbeid. Veksten i norsk økonomi blir etter hvert sterk nok til å få arbeidsledigheten ned, men det vil ta litt tid, skriver økonomene i analysen.

Du kan lese rapporten Nordea Economic Outlook i sin helhet her.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler