Nå kan du som selvstendig næringsdrivende spare mer til pensjon.
Leder Sasja Beslik i Sustainable Finance i Nordeaknuser myter om ansvarlige investeringer.
Knuser myter om ansvarlige investeringer
Til tross for lav rente sverger nordmenn til sparekonto
Slik sparer du som en svenske
BESTE KAPITALFORVALTER: Nordea får førsteplassen i Kantar Sifo Prosperas kåring av beste kapitalforvalter i Norge. Foto: Nordea

Nå sparer vi i utlandet

Rekordlave renter gjør at nordmenn nå sparer i aksjemarkedet, og da helst utenfor landets grenser.

I snitt har hver nordmann nå plassert 26.500 kroner i verdipapirfond. I takt med at renten har falt, har interessen for fondssparing også økt. De siste årene er det aksjefond med internasjonale aksjer som har skilt seg ut som en klar favoritt.

– Nordmenn blir stadig mer kompetente på dette området. Fra å tidligere ha en sparekonto og noen aksjer på Oslo Børs har nordmenn blitt mye mer globale i sin tankegang, hvilket er helt korrekt ut ifra historiske og empiriske studier. Nordmenn fortrekker nå globale aksjefond og globale kombinasjonsfond for deres langsiktige sparing, sier fondssjef i Nordea Norge, Petter Hermansen.

Sparing i fond med fokus på internasjonale aksjer passerte 40 milliarder i løpet av 2016. Men også fond med fokus på norske aksjer opplevde et kraftig oppsving.

Rentefall gjør fond aktuelt

– Renten på sparekontoen er for de aller fleste nå lavere enn inflasjonen, slik at pengene fort taper seg i verdi. Dette er vel bakgrunnen også for at vi ser en økning i interessen for fond. I løpet av de siste to årene har gjennomsnittlig spareavtaler i Nordea økt fra 1700 til 2000 kroner i måneden, og da er det aksjefond som står i fokus, sier Hermansen.

Norge skiller seg likevel ut som konservative i sparing sammenlignet med flere andre land i Europa. I Sverige spares det eksempelvis 20 kroner i fond for hver 10 krone som står på konto, mens i Norge er det kun 1,5 kroner for hver 10 krone på konto.

Les også: 800 000 har knekt koden

– Gjennom 2016 så vi kraftig økning i etterspørselen etter såkalte multiasset fond i Europa, hvor investeringer i aksjer kombineres med renter, hedgefond og råvarer.  Norge har hengt litt etter, men vi ser nå at kunder i større grad orienterer seg om alternative spareformer, sier Hermansen.

Vi måtte faktisk gå til det skritt å stenge vårt største fond for ytterligere investeringer på grunn av store kjøp. Det ble rett og slett fulltegnet.

Råd for å komme i gang

Fondssjefen har følgende råd til deg som ønsker å komme i gang med fondssparing:

  • Sørg for å ha en god buffer på sparekonto og nok på brukskonto til ditt daglige bruk.
  • Så, start en månedlig spareavtale i fond. Klarer du å spare bare noen hundrelapper i måneden kan fondssparingen vokse til et betydelig beløp, spesielt hvis du har en lang sparehorisont.
  • Snakk med rådgiveren din om fondssparing: sammen finner dere den spareprofilen som passer deg best i forhold til avkastningsforventninger, risikonivå og hvor mye du ønsker å spare hver måned.
  • Ikke la deg friste til å ta for høy risiko for en potensielt kortsiktig gevinst. Tenk langsiktig og vær komfortabel med risikoen i fondssparingen din, så sover du godt om natten.

Begynne å spare i fond?

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler