Nå kan du som selvstendig næringsdrivende spare mer til pensjon.
Kvinne og mann sitter i sofaen og ser på noe sammen på pc IPS
Syv tips for å sikre drømmejobben
Til tross for lav rente sverger nordmenn til sparekonto
Over 1000 bruker ny handelsdatabase
BESTE KAPITALFORVALTER: Nordea får førsteplassen i Kantar Sifo Prosperas kåring av beste kapitalforvalter i Norge. Foto: Nordea

Nå skal alle spare på denne måten

– Vi hadde jo ventet at dette skulle skjedd for lenge siden, sier Nordea-sjef Snorre Storset.

I februar passerte for første gang forvaltningskapitalen i norske verdipapirfond 1.000 milliarder kroner, viser statistikk fra Verdipapirfondenes forening. Og både i januar og februar var det stor nettotegning av fond.

– Vi så økende interesse i fjor høst, og så har det egentlig bare tiltatt etter det. Starten på året i år viser en nettotegning i fond som er ti ganger så høy som samme periode i fjor, sier Nordea Norge-sjef og leder for Wealth Management Snorre Storset.

Fikk du med deg denne?: 800 000 har knekt koden

Lav rente og pensjonsfokus

Tradisjonelt er nordmenn varsomme med sparing i fond, men lav rente og økt bevissthet rundt behov for pensjonssparing skaper endring.

– Vi ser at innskudd på tradisjonell bankkonto flater ut. Det er for så vidt naturlig når du ser på rentenivået. I tillegg har omlegging til innskuddsbasert pensjon nok gitt økt fokus på behov for å gjøre endringer i egen pensjonssparing, sier Storset.

Det kommer økt tilstrømming av sparepenger både fra privatkunder, men også institusjonelle kunder har økt tegning i aksjefond hittil i år.

Mer fokus på aksjer

Leder for Nordea-fondene i Norge, Petter Hermansen, sier at det også skjer et skifte i hvilke fond som foretrekkes.

– Det er særlig fond med fokus på internasjonale aksjer som går godt. Men vi ser også stor vekst i fond som fokuserer på det norske aksjemarkedet. Kombinasjonsfondene, hvor aksjer og renter kombineres, er mindre populære enn tidligere, sier Hermansen.

Fondssjefen understreker at fond ikke nødvendigvis er riktig sparemåte for alle, og at det kan være gode grunner for å spare på andre måter.

– Vårt råd er å ta en prat med banken. Det som er et riktig råd for en kan være et galt råd for en annen. Du må finne ut hva slags risiko som passer for deg, og det avhenger av hvor mye du sparer, hva du sparer til og hvor lenge det er til du trenger pengene, sier Hermansen.

Begynne å spare i fond?

Sjekk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler