Selv med rekordlav rente velger nordmenn innskuddskonto fremfor fond
Til tross for lav rente sverger nordmenn til sparekonto
Slik sparer du som en svenske
- Dette synes vi er svært spennende. Det gir oss som bank muligheten til å gi lån til spennende vekstbedrifter som er i en fase hvor det kan være vanskelig å få tilgang på kapital, sier Brynjolv Anke, konserndirektør for SMB-markedet i Nordea Norge.
Blir en støttespiller for vekstbedrifter

Bryr seg ikke om pengene taper seg i verdi

– Når innskuddskontoen er det første folk tenker på i disse tider, er det noe galt, sier Nordea-sjef Snorre Storset.

Rekordlav rente skremmer ikke nordmenn fra å spare tradisjonelt. 7 av 10 svarer at de vil holde seg til bankkontoen når de skal spare. Det viser en undersøkelse NorStat har foretatt for Nordea Norge.

– Jeg tror folk er litt fanget av tradisjoner her. Normalt har nordmenn vært flinke til å spare, og gjerne da på konto. Det er vel og bra, men når rentenivået er så lavt som det er, vil pengene faktisk tape seg i verdi når du tenker på prisveksten i samfunnet, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge.

Henger etter med fondsparing

27 prosent av de spurte sier de vil spare i fond, mens 29 prosent oppgir nedbetaling av bolig som sparemåte.

– De siste årene har vi sett et veldig oppsving i etterspørsel etter fondsprodukter i Europa, men Norge har hengt etter. Det virker som vi har vanskeligere for å diversifisere sparingen enn andre steder, sier Storset.

Menn sparer mer i fond

Det er særlig kvinner som holder fast på kontosparing. Her svarer 74 prosent av de spurte at bankkontoen er foretrukket spareform, mens tilsvarende tall for menn er 63 prosent. Det er samtidig slik at flere menn enn kvinner sparer i fond. 33 prosent av spurte menn, mot 20 prosent av spurte kvinner, oppgir at de sparer i fond.

– Jeg tror de fleste har godt av å tenke igjennom egen sparing. Ofte er en miks av ulike sparemåter fornuftig, i stedet for å legge alle eggene i en kurv. De som sparer kun på konto er gjerne redd for risiko, og det er forståelig. Samtidig er det slik at de er mange ulike måter å spare på, der man kan kombinere både det å spare i renter og å ha litt i aksjer. Hva som er rett kommer an på hvor lang horisont du har på sparingen, og hvor stor risiko du er villig til å ta. Ta en telefon til en rådgiver, det kan være den mest lønnsomme samtalen du tar i år, sier Storset.

Begynne å spare i fond?

Sjekk her

Se også: Slik sparer du som en svenske

Del denne artikkelen

Relaterte artikler